Съдът свали обвиненията в източване на Касата с фалшиви прегледи срещу ДКЦ ''Александровска''

Санкцията от 134 хил. лева е отменена. Истината рано или късно излиза наяве, коментира проф. Александър Оскар, който беше обвинен в източването на над 170 000 лв. от НЗОК

Янка Петкова 14 юли 2022 в 16:26 3594 0

Александровска болница

Снимка Александра Маркарян

УМБАЛ "Александровска"

Съдът отмени 134 хил. лева санкция, наложена от Столичната здравна каса на ДКЦ "Александровска" заради издадени неизрядни документи за прегледи. Решението е на Административен съд - София-град от 13 юли 2022 г. Избухването на скандала бе съпроводено с публикации, според които Касата е била източвана с фиктивни прегледи.

Съдът приема за основателна жалбата здравното заведение, тъй като проверката и констатациите по нея са извършени в нарушение на процесуалните правила и закона.

Делото е образувано по жалба на управителя на ДКЦ-то д-р Чавдар Еленков, който пише, че заповедта е незаконосъобразна и издадена в нарушение на административно-правните правила. Директорът на СЗОК Иванка Динева оспорва жалбата и моли заповедта да бъде потвърдена. Съдът обаче постановява, че е "незаконосъобразна и необоснована и следва да се отмени". 

Предисторията

През август в Столичната здравна каса постъпва писмен сигнал за злоупотреби в ДКЦ "Александровска" от бивш служител на болницата. СЗОК извършва проверка на документацията за амбулаторните прегледи, осъществени от лекарите от диагностично-консултативния център. На особено активна проверка е подложен очният лекар и началник на очната клиника в болницата проф. Александър Оскар. Проверяващите получават достъп до документацията на специалистите, но преглеждат едва няколко документа и констатират, че в "значителна част" от документацията на професора липсват подписи на пациенти.

Проф. Оскар обяснява на присъстващите контрольори от СЗОК защо е възможно някои от амбулаторните листове да са без подпис от пациент. Проверяващите изискват обяснението да бъде дадено в писмен вид и си тръгват, без да проверят документацията или да поискат да им бъдат предоставени копия от нея.

През септември 2021 г. от СЗОК издават нов протокол, според който са проверени 2741 амбулаторни листа, които не са подписани от пациенти, но реална проверка на документацията на проф. Оскар отново не е извършена.

За случая стана известно през ноември 2021 г., когато в навечерието на изборите на 14 ноември медии съобщиха, че офталмологът от „Александровска“ д-р Александър Оскар е „източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи и манипулации“. Той е един от деветимата специалисти, които според заключенията на проверяващите са с неизрядна документация.

Проверка на НЗОК опроверга твърденията за източване на ''стотици хиляди левове'' от проф. Оскар

След направените от столичната Каса констатации през януари 2022 г. ДКЦ "Александровска" подава сигнал до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев за „тенденциозни и незаконни“ действия от страна на служители на СЗОК. От Централното управление на здравния фонд предизвикват извънпланова проверка от Инспектората. Инспекторите на НЗОК констатират, че няма документална следа за причините за разпореждането на пълна проверка в ДКЦ "Александровска", освен писменото запитване на бивш служител на болницата. От Инспектората на НЗОК подчертават, че неприлагането на доказателствен материал към констатациите е "с висок правен риск, тъй като може да доведе до загубата на СЗОК при правен спор с ДКЦ "Александровска".

Впоследствие заключенията за "правен риск" се потвърждават и от решението на административния съд.

Мотиви

В противоречие с разпоредбите директорът на СЗОК Иванка Динева е изменила първоначално издадената заповед, като от определените длъжностни лица-контрольори е изключен един човек и е добавен главен експерт в отдел "Информационно осигуряване". Съгласно разпоредбите проверките се осъществяват от длъжностни лица от РЗОК-контрольори.

Липсва обяснение защо протоколът от проверката е подписан само от един контрольор. Посочените нарушения са съществени и са самостоятелно основание за отмяна на издадената заповед, защото тя е основана на констатации, извършени от лица, които в преобладаващо мнозинство не отговарят на изискванията на закона един няма необходимата квалификация, а друг е бил изключен от проверката, установява съдът.

От показанията на разпитана свидетелка е установено, че проверката на амбулаторните листове в кабинета на проф. Оскар е проведена формално.

Доказателства, че контрольорите са изискали всички необходими документи за проверката и такива не са им били предоставени от лечебното заведение не са събрани.

В частта, която касае дейността на проф. Оскар, не е посочен нито един амбулаторен лист с номер, дата на издаване и име по ЗОЛ. Не става ясно кой е изготвил посочената като приложение към протокола справка за амбулаторните листа за дейността на проф. Оскар.

Приложената справка съдържа 2646 позиции, без да е посочено какво друго отразява, освен имена на лица и дата. Освен това тя е изготвена от младши експерт в отдел "Информационно осигуряване" и е подписана от началника на отдела – лица, които не са участвали в проверката.

Обстоятелствата, касаещи дейността на проф. Оскар, не се изясняват и с представения съвместен протокол за установяване на липси. Няма данни в тази дейност да е участвал представител на лечебното заведение, няма имена, длъжност, липсва и подпис. 

Допуснати са нарушения и при изготвяне на протокола за проверката и при произнасяне на арбитражната комисия, тъй като не са спазени предвидените за това срокове.

За нито една от санкциите срещу професора и колегите му от ДКЦ "Александровска" не е посочено как се определя вида ѝ; поради липса на мотиви не може да се установи съобразени ли са видът и размерът на санкциите с вида и тежестта на констатираните нарушения, броя на случаите по това нарушение, поредността на извършването му, както и с решението на арбитражната комисия, след като същата се е произнесла с решение по по оспорването на протокола. Предвид изложеното, поради нарушения на процесуалните правила и на материалния закон, жалбата е основателна. Оспорената заповед като незаконосъобразна и необоснована следва да се отмени, е заключението на Софийския административен съд.

Решението коментира и основният "обект на санкции" проф. д-р Алек Оскар. В профила си във Фейсбук той написа: 

Днес излезе и решението на уважавания от мен български съд, който отменя наложената от г-жа Иванка Динева, като управител на СЗОК санкция на ДКЦ “Александровска” в размер на 134 000 лв. С това, надявам се, сагата около “източването” на здравната каса ще приключи. Вярвам, че виновните за тази манипулация ще понесат своята отговорност. (...) Миналата година написах, че “Истината е като водата и винаги си намира своя път”. Днес бих добавил, че истината, рано или късно излиза наяве.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови