Съдови хирурзи от болница ''Чирков'' спасиха мъж от ампутация на крака

OFFNews 02 ноември 2022 в 10:56 1387 0

операция

Снимка УМБАЛ "Проф. Александър Чирков"

Конструиране на автовенозен байпас

Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха от ампутация мъж на 48-години със запушване на артериите на долния крайник, новооткрит захарен диабет и затлъстяване.

Пациентът е потърсил лекарска помощ заради постоянни болки в крака, предизвикани от запушване на подколенните и стъпалните артерии на крака. Болките не са се повлиявали от никакви обезболяващи.

По време на операцията лекарите са открили инфекция в мускулите на подбедрица, което допълнително усложнило лечебния процес. За да се избегне ампутация и инвалидизация, съдовите хирурзи д-р Елица Димитрова, д-р Емил Хаджиев и д-р Мария Чакова са направили сложна операция - конструиране на автовенозен байпас от феморалната артерия до двете артерии на стъпалото, като по този начин се заобикаля инфекцията и се доставя кръвоток директно до най-малките артерии на стъпалото.

Следоперативното състояние на пациента е добро, с топли крайници, възстановено кръвоснабдяване на интервенирания крайник. Предстои активна рехабилитация и проследяване, както и продължително лечение на подлежащата инфекция, съобщават от лечебното заведение.

През последните години все повече зачестяват случаите на подобни заболявания при пациенти в по-млада възраст. Влияние за това оказва нездравословният начин на живот, високото кръвно, захарният диабет и тютюнопушенето. Не на последно място, разбира се, стои и слабо застъпената профилактика на подобни заболявания, както и късното им и навременно диагностициране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !