Сагата с един PCR: Вървете в другото отделение

Бивш зам.-министър на външните работи обикаля болници със симптоми на COVID-19

OFFNews 08 юли 2020 в 10:04 9121 1

Прехвърляне между институциите и липса на задължителна карантина - това се случва според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемидчиев, който решил да си направи PCR тест заради съмнения, че е заразен с коронавирус.

Пред bTV Керемидчиев разказва, че през почивните дни вдига температура 37,2, не се чувства добре и решава да се прегледа и изследва за коронавирус. Личната му лекарка почива и това отприщва дълго ходене по мъките, докато успее да се тества.

Мъжът отива първо в "Пирогов", където му обясняват, че не могат да му направят тест, защото изследване с PCR се прилага само при пациенти на болницата. Насочват го към ВМА, където на регистратурата го ориентират към Клиниката по инфекциозни болести. Там му обясняват, че без направление от Спешно отделение не могат да го приемат. Керемидчиев отива в Спешното, където му казват, че пациентите със съмнение за коронавирус трябва да отиват в Инфекциозната клиника. При повторното посещение там "една много мила дама" му обяснява, че не може да бъде приет без направление.

Мъжът със симптоми на COVID-19 прави пореден рейд към Спешно отделение и най-сетне получава направление. Въоръжен с ценния документ се връща в Инфекциозното, където най-сетне го преглеждат и му правят тест. На тръгване лекари му обясняват, че ако тестът му е отрицателен няма да му се обадят. Въпреки това Керемидчиев решава да си направи тест и в частна лаборатория, тъй като, както сам казва, "нещата не отиваха на добре".

Резултатът от втория тест излиза в неделя сутринта, оказва се положителен.

„Не получих обаждане от ВМА 28 часа след това. Намерих някакви телефони и започнах да звъня. Едва на петото позвъняване успях да се свържа с дежурния лекар, който ми каза, че тестът ми е положителен и сега ме вписват в списъка на позитивните пациенти. „Ако не си бях направил втори PCR тест, можех да ходя в София и да сея зараза“, обобщава случилото се бившият зам. министър.

Заради проблема с PCR тестовете, които се правят в болниците, беше решено от 1 август клиничната пътека за лечение на коронавирус да бъде увеличена двойно. Ще бъдат увеличени и всички останали пътеки, с акцент върху инфекциозните, за да се покрият разходите за тестване при постъпване в болница.

В коментар за заплащането на PCR тестовете здравният министър Ананиев уточни, че механизмите за финансиране на тестването са три - за хората, които са настанени в лечебни заведения, тестът се заплаща от НЗОК; за тези, които са на домашно лечение или под карантина, тестът се заплаща от районните здравни инспекции. Третата група, при която се провежда изследване, е по желание на ръководители на предприятия, учреждения и по лично решение на граждани, които си поемат разходите по тестването, какъвто е случаят на Керемидчиев.

В случай на съмнение за симптоми на коронавирус, ако личният лекар не е на разположение, се звъни на 112, откъдето се свързват с екип на РЗИ, който взема проба. Организацията е създадена с цел да не се обикалят болници от лица, които могат да заразят останалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови