Само двама лекари и медсестра работят в COVID-19 отделението на общинската болница в Пловдив

OFFNews 18 юли 2020 в 12:40 5042 2

От две седмици само двама лекари и една медицинска сестра работят в COVID-19 отделението към общинската болница в Пловдив. От лечебното заведение отправят апел за помощ, съобщи bTV. 

Лекарите и мед.-сестрата се грижат денонощно за отделение с 30 легла. 

Д-р Мария Димитрова признава, че е тежко, а пациентите през последните дни са се увеличили. "По стандарт трябва да се грижат 6-има лекари, 9 медицински сестри и 5-има санитари. Най-голямото ми опасение е, че тези хора не са машини и в един момент ще капитулират", подчерта управителят на болницата проф. д-р Петър Петров.

Поради нарасналия брой заразени в Пловдив, преди 2 седмици с решение на медицинския щаб в болницата беше открито ново отделение за пациенти с COVID-19. Липсват обаче желаещи да работят в него. 

Персоналът е предимно в пенсионна възраст. Не е ясно и дали медиците ще получат и обещаните им допълнителни хиляда лева.

"Оказа се, че това е проект, по който е трябвало да се кандидатства още март месец. Ние тогава нямахме пациенти. И не сме кандидатствали", допълни Петров.

От болница "Свети Мина" отправят апел за помощ. "Към всички медици на Пловдив: ако могат да дойдат при нас не като доброволци, а като щатни кадри, на които ще платим", заявяват от болницата. 

Според Община Пловдив още в петък до обяд молби са подали пет медицински сестри, които ще бъдат назначени в понеделник. Очакват се и още 5 молби на медицински сестри, ангажирани в училищното здравеопазване.

От общината обещават да осигурят и допълнителните 1000 лева на месец за всеки медик от отделението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

18.07 2020 в 13:16

Шайката ако осигури допълнително заплащане (добро), предпазни средства и условия ще се намерят кандидати.

3000

1

SaraAsar

18.07 2020 в 12:52

Сетихте ли се? Хайде на протест! Престъпно безотговорна пасмина!