Сърдечната недостатъчност погубва повече жени, отколкото мъже

OFFNews 09 януари 2020 в 11:20 2116 0

Снимка Pixabay

От сърдечна недостатъчност по-често умират жени. В 50% от случаите основна причина е инфарктът, който може да бъде лекуван, съобщава Nature Medicine.

Според данни публикувани в изданието, с напредването на възрастта, 50% от жените започват да страдат от сърдечна недостатъчност, предизвикана от високо кръвно налягане. С времето това може да доведе до спиране на сърцето.
Най-често сърдечните нарушения при жените са причинени от затлъстяване, казват специалистите.

"Рискът от наддаване на тегло и затлъстяване се увеличава с възрастта. Това е тенденция по-типична за жените, отколкото за мъжете. Затлъстяването увеличава вероятността от поява на високо кръвно налягане три пъти, а това много често е причина за сърдечносъдови заболявания", казва Ева Гердтс от университета в Берген, Норвегия.

Обикновено затлъстяването се асоциира с появата на диабет тип 2. При жените, страдащи от диабет, относителният риск от сърдечни усложнения е значително по-висок, отколкото при мъжете, констатират учените от норвежкия университет, провели изследване по проблема.

"Жените с диабет тип 2 обикновено страдат и от затлъстяване, част от мазнините се натрупват в сърцето, което го прави по-уязвимо към заболявания", казва Гердтс.

Най-опасният период за развитието на болести на сърцето при жените е настъпването на менопаузата. Заради загубата на естроген артериите им губят своята еластичност, което може да провокира появата на хипертония. Експертите са установили, че след менопаузата рисковите фактори като затлъстяване и високо кръвно рязко се увеличават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови