Семеен лекар: Пациентите не трябва да заплащат тестовете си за COVID-19, когато идват със симптоми

OFFNews
03 юли 2020 в 09:37 | 1257 |1

Заплащането на тестовете за коронавирус в доболничната помощ не трябва да тежи на пациента. Това каза по Нова телевизия общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова.

Според д-р Николова е добре да се изготви списък със симптоми, при които пациентът задължително трябва да се изследва за коронавирус, когато отива при личния си лекар, без да му се налага да заплаща за това.

„Лекарят трябва да може да избере и какъв тест да се направи на болния. Не е задължително той при всички случаи да бъде PCR”, каза още д-р Николова.

От БЛС са категорични, че при прием в болница хората задължително трябва да се тестват, за да не се превръщат лечебните заведения в инкубатор на заразата. Това стана причина премиерът да възложи на министър Ананиев да проведе срещи със съсловната организация и НЗОК, за да се обсъди заплащането на тестовете.

„Очаква се да се покачат цените на клиничните пътеки за лечение на коронавирус”, съобщи още д-р Николова. В момента цената на клиничната пътека за лечение на коронавирус е 618 лв., но заради продължителното лечение, честите усложнения, съпътстващите заболявания и PCR тестовете, които се правят неколкократно, тя не покрива разходите на болничните заведения.

Д-р Николова каза още, че разхлабването на мерките е било необходимо, тъй като по време на изолацията много хора са развили депресии и панически разстройства, а при някои от хронично болните се е стигнало до тежки усложнения.

Препоръчани материали
kokoten

Рейтинг : 8011

03.07 2020 в 09:58 1
+ 3
- 0
...за плановите пациенти-добре....ами спешните...поредното безсмислие....просто трябва да оставим проклетия вирус да си свърши работата,да пазим дъртаците доколкото е възможно и да престанем с сензационните информации на мисирките...още повече при 7 000 интензивни легла(което изобщо не е вярно) и 31 човека настанени в тях-какво ни пука и без това мрем твърде трудно за яд на младата част от тъпия ни народ...