Семерджиев: "Пирогов" работи много по-добре с новия директор

OFFNews 26 април 2017 в 18:59 2898 0

"Пирогов" започна да работи много по-добре с новия директор проф. Асен Балтов. Това обяви здравният министър Илко Семерджиев пред bTV. 

Той подчерта, че до смяната се стигнало заради огромните дългове на болницата - близо 25 млн. лева, като болницата е задлъжнявала с между половин милион и 700 хил. лева на месец. 

За първи път миналия месец под управлението на проф. Балтов има баланс между приходи и разходи, подчерта Семерджиев.

Директорът на "Пирогов" беше сменен в средата на февруари. С решение на Семерджиев бяха сменени членове на Съвета на директорите, като дотогавашният директор проф. Стоян Миланов остана член на Съвета на директорите, а за нов директор до провеждането на конкурс беше назначен проф. Асен Балтов. 

По-късно именно Балтов спечели и конкурса за директор на лечебното заведение. Проф. Миланов пък веднага подаде оставка от новия Съвет на директорите и национален консултант по спешна медицина. 

След смяната на директора "Пирогов" напусна и началника на Клиниката по детска ортопедия и травматология в д-р Атанас Кацаров. Негови колеги заплашиха да го последват, но после размислиха. 

Семерджиев обяви, че като цяло ситуацията в болниците за 2016 г. не е добра. Размерът на дълговете им е около 509 мл. лв. за цялата година – незапомнена сума от 2000 година насам, подчерта той и поясни, че 419 млн. от тези задължения са на болници с държавно участие, а другите - на болници с общинско участие.

Като пример за добро управление той посочи възстановения от него на поста директор на „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

По думите му след връщането на Дечев има баланс и няма генериране на дългове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови