Сестрите и акушерките със самостоятелни практики

OFFNews 19 август 2019 в 15:58 1951 0

Снимка Pixabay

Медицинските сестри и акушерките ще имат право да разкриват самостоятелни практики – индивидуални и групови. Промените са предложени в проекта на Закона за лечебните заведения, публикуван за обществено обсъждане.

За тази промяна настояваха специалистите по здравни грижи. Това им дава право да извършват определени манипулации в рамките на компетентностите им.

Акушерките ще имат възможност да проследяват бременност, а сестрите да превързват рани, да поставят инжекции в свой кабинет. Ако няколко здравни специалисти решат да разкрият групова практика, ще трябва да се регистрират като търговско дружество или кооперация. Досега те нямаха право на самостоятелна практика, а само като част от екип, в който има лекар.

Чрез поправките в закона, здравното министерство предлага обособяването на нов вид лечебно заведение като структура, в която лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки ще осъществяват самостоятелно здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите, става ясно от мотивите към проекта.

Целта е да се дадат повече възможности за професионално развитие, както и за извеждането на този вид услуги от сивия сектор. Това би могло да привлече младите хора към професиите, при които има остър дефицит на кадри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови