Сестрите от карловската болница не са оттегляли оставката си

OFFNews 01 октомври 2019 в 13:25 1126 0

Снимка БНТ

Медицинските сестри от карловската болница отричат да са оттеглили колективната си оставка. Тази сутрин към тях се присъединиха и колегите им от Вътрешно отделение – 6 сестри и трима лекари, съобщи БНР. Те са с предизвестия за напускане от 13-и септември, заради ниските възнаграждения.

Медицинските специалисти настояват основната им заплата да стане 950 лв., както е записано в колективния трудов договор от 2018 г.

На среща в министерството на здравеопазването вчера, управителят на карловската болница увери, че "в лечебното заведения няма напрежение и е постигната съгласуваност относно бъдещите действия, касаещи работните заплати".

На срещата са били коментирани два варианта за достигане на исканите възнаграждения - да бъдат увеличени със 100 лв. от 1 октомври и да получават допълнително материално стимулиране или на всички заплатите да се увеличат на 950 лв.

Директорът на болницата обаче се застрахова, че ако при втория вариант лечебното заведение не издържи финансово, ще се наложи заплатите отново да бъдат намалени.

Междувременно медицинските служители опровергаха информацията, че са оттеглили предизвестията си за напускане.

Пред националното радио Даниела Икимова, сестра в в детското отделение, съобщи, че няма да оттеглят оставките си, докато не се споразумеят с ръководството на болницата за 950 лв. основна заплата. По думите й други варианти няма.

В момента сестрите в карловската болница получават между 720 и 750 лв. и по думите на Силвия Стайкова, сестра в същата болница, от 7 години не им е изплащано допълнително материално стимулиране.

Както стана известно, медицинските сестри от детските ясли в Карлово също подготвят оставки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови