Шефът на Лекарския съюз: Нито една болница не печели от скъпите лекарства

OFFNews 17 януари 2020 в 10:56 1229 0

Снимка Архив

Нито една болница, независимо каква цена плаща, няма печалба от скъпите лекарства, защото в нея не остават пари, каза по БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

По думите му онкологичните лекарства са единствените, които се плащат директно от Касата. Това са пари, осигурени от държавата през позитивния списък, за да се гарантира безплатното лечение на онкоболните.

Според д-р Маджаров е учудващо, че в позитивния списък може да съществува цена, която е седем пъти по-висока от тази, на която търговецът я доставя. Той припомни, че в наредбата пише, че при промяна на цената, всеки вносител на медикаменти трябва да информира Съвета за цени и реимбурсация.

"Там е основният проблем. Очаквам този Съвет да излезе с актуална информация. Това, което чувам, ми прилича повече на политически спор“.

По повод подписаното споразумение между прокуратурата, МЗ и БЛС д-р Маджаров съобщи, че ще бъде разкрит "горещ" телефон, който ще предава информация за проблеми до главната прокуратура. По думите му така се създава максимално бърз път за лекари, станали жертва на агресия, или ако срещу тях са заведени дела. 

„Създадохме пътна карта, в която всяка от трите институции да си свърши работата. До края на месеца БЛС ще има такъв телефон… Миниум веднъж годишно ще имаме съвместна среща, на която ще отчетем какво се е случило“, каза шефът на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови