Шефът на НЗОК: Има опасност бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частни фондове

OFFNews
26 август 2019 в 09:35 | 6744 |2

С предлагания нов здравноосигурителен модел и създаването на частни фондове има опасност да стане така, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. Това заяви пред Би Ти Ви шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Според него предлаганият от здравния министър Кирил Ананиев нов модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари, а всичко се разполага в рамките на онези 8% вноска за здраве от заплатата. 

По думите на Дечев промените в Закона за здравното осигуряване не решават проблема с допълнителните плащания в болничната и извънболничната помощ. Той даде пример с частни болници, които често си измислят различни ВИП услуги, за които болният трябва да доплаща. „Виждал съм например хигиенен сет, състоящ се от четка за зъби, паста за зъби и еднократна шапка за баня, който струва 80 лв.“, разказа той.

Дечев заяви, че сегашната наредба на НЗОК регламентира достатъчно подробно за какво се плаща и съществуващите неясноти могат да се поправят, без да се налагат промени в Закона за здравното осигуряване.

"Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване. В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не“, каза Дечев.

По думите му проблемът с наредбата за доплащане е, че тя е дава възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща. „В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредба ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно“, заяви Дечо Дечев.

„Около 50% от средствата, които инвестираме всички, са кешови плащания и около 50% се покриват чрез сумите, които отделяме – с 8%-та вноска за здраве“, поясни Дечев.

Препоръчани материали
AndroD

Рейтинг : 1000

26.08 2019 в 14:12 2
+ 0
- 0
То е ясно, че новият здравноосигурителен модел не е читав и не е в полза на хората. Крайно време е от МЗ да спрат да си правят експерименти със здравеопазването и да започнат да решават проблемите в този сектор, които и без това не са никак малко.
4t5y6u7iu6y5t

Рейтинг : -3200

26.08 2019 в 11:15 1
+ 0
- 0
Уааааау какво прозрение - имам повече пари и очаквам по-качествена здравна услуга, ако може частна, за да не ми минават парите през вашите крадливи бюрократични ръчички.