Шефът на НЗОК: Протестите на медицинските специалисти не са насочени към когото трябва

OFFNews 09 октомври 2019 в 09:45 1141 0

Снимка Архив

Протестите на медицинските специалисти не са насочени към когото трябва. Това каза пред бТВ управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Според него протестите трябва да са пред работодателите, а не пред Министерски съвет, защото това е трудовоправен спор. "В случая работниците протестират против това, което пише в техните договори”, каза още управителят на НЗОК.

Той обясни, че министърът не е работодател и протестите не трябва да бъдат към него. По думите на д-р Дечев министърът би трябвало да контролира директорите на болници, чиито грешки са били неглижирани от предшествениците на Ананиев години наред. Така се стигнало до ситуация, в която лечебните заведения са генерирали огромни загуби, а ръководствата им не са били санкционирани.

"Първият ход трябва да бъде такъв - това ръководство на болница, което не може да осигури обективно заплащане спрямо обема и качеството на медицинските дейности, да си ходи", заяви д-р Дечев.

Според него основен проблем в системата са общинските болници, тъй като те не са успели да се впишат в сегашния здравен модел. Той каза, че те няма как да продължат да съществуват като търговски дружества и основната причина за това е, че изпълняват социални функции.

Решението за това обаче е политическо и не на една партия, поясни Дечев.

Според него касата не трябва да финансира болници, които имат много малко дейност. Той даде пример с една медицинска сестра, която публично показала фиша си със заплата от 550 лв. Той проверил лично отделението и видял, че то е отчело 47 клинични пътеки за година. По думите на д-р Дечев като обем, това е едноседмично натоварване за една средна по обем операционна. В този смисъл, спрямо дейността, която е извършила, заплатата на сестрата дори е висока.

Малкият обем работа води до деквалификация на персонала, с което пада качеството на услугите, уточни управителят на НЗОК и добави, че по този начин Касата се превръща в организация, която издържа болниците, вместо да се грижи за качеството на продукта, който произвеждат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови