Шефът на ''Пирогов'': Ако мерките се разхлабят, заразените ще са поне 10% от всички тествани на ден

Швеция не е пример, който ние трябва да гледаме, категоричен е Асен Балтов

OFFNews 08 май 2020 в 23:04 3965 4

Снимка pirogov.eu

Асен Балтов

Ние трябва да свикнем, че коронавирусната инфекция може би ще остане още поне 6 месеца минимум. Може да има и допълнителни пикове, заяви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Виждате, че все повече лаборатории започват да работят. В момента резултатите се движат така: около 4% от изследваните на ден са с положителни проби. Ако се разхлабят тези мерки и всички тръгнат да правят каквото си искат, този процент ще бъде не 4, а минимум 10. И то много скоро, прогнозира Балтов.

Той подчерта, че "ние себе си няма да предпазим с маска. Маските ги носим, за да предпазим околните".

Не смятам, че Швеция е пример, който ние трябва да гледаме. Швеция са изключително либерални. Но тази либералност не е добра за нас. Ние не сме свикнали да спазваме вътрешна дисциплина в самите нас, каза директорът на "Пирогов".

Защо трябваше в България да се направи разстоянието между масите в заведенията да е метър и половина? - попита Балтов. И добави:

"Ако има наоколо по 4 маси седнали хора, аз лично никога няма да седна в това заведение. Ето това е моята вътрешна дисциплина, която аз ще бъда длъжен да спазвам."

През седмицата стана ясно, че 50 души от медицинския персонал в „Пирогов“ са заразени с коронавирус - от общо 2300, работещи в болницата. Проф. Балтов коментира факта така:

"Не мисля, че е станал бум. Това е просто едно закономерно състояние, което - за съжаление - се случва в цял свят. До момента броят на заразените здравни работници [по света] е 90 000."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

5

tough

09.05 2020 в 08:18

Аааа, сега разбирам защо лекарите в инфекциозните отделения слагат маски, очила и каквото докопат - защото масово са болни и не искат да заразят пациентите. И като няма маски, ги е страх да работят изобщо не от опасения за здравето си, нали, професоре ;)

4164

3

Egocentric Eccentric

09.05 2020 в 04:59

Трол фабриките работят на пълни обороти обратно пропорционално на прашасалите нефтени сонди

6025

2

ritmotribal

08.05 2020 в 23:51

"Ще остане още поне 6 месеца минимум" ... титан на мисълта. Трябваше до това изречение да спрете интервюто.