Щабът: Над 200 проби се очакват от Габрово и Плевен

Кирил Ананиев посети университетската болница в Плевен, за да се запознае със ситуацията на място

OFFNews 08 март 2020 в 18:00 2693 0

Няма нови положителни резултати на Covid-19 в България, над 200 проби се очакват от засегнатите градове. Това съобщи началникът на ВМА и председал на националния оперативен щаб проф. д-р Мутафчийски на брифинга във ВМА.

Днес във ВМА са изследвани 14 проби за COVID-19, като резултатите от тях са отрицателни. Останалите лаборатории в страната все още работят.

Данните от Националната референтна лаборатория се очакват да бъдат готови утре, тъй като пробите все още са на път. Голям е броят на контактните лица, които се изследват във връзка с установените случаи на COVID-19 – в Габрово са 140 души, а в Плевен – все още няма окончателен брой.

"Говорим за поголовен скрининг на персонала, който е бил в болницата, които нямат никакви симптоми, както и контактните лица, които са в личен план", обясни на шефът на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Габрово

Двете положителни проби в габровската многопрофилна болница "Тота Венкова" са на възрастна пациентка на 75 години, приета със симптоми на пневмония и медицинска сестра, която работи в същото здравно заведение. Болната е в стабилно състояние, а медицинското лице няма симптоми на заболяването.

В момента към София пътуват 96 проби от контактни лица – от семейството на медицинската сестра, която даде положителна проба за коронавирус в Габрово. Издирени са пациенти, които са били в непосредствен досег с болната 75-годишна жена. Това съобщиха от РЗИ-Габрово пред NOVA.

„Колежката е работила във вътрешното отделение. Но не се е срещала с пациентката. 94 проби са изпратени и пътуват към София. Това включва членове на нейното семейство, нейни колеги. Пациенти, с които е имала контакти. Възрастната жена се подобрява. Колежката няма клинични признаци, тя е под карантина в болницата. Срещам разбиране и съдействие от колегите, а от сутринта не съм получил сигнал за напрежение с гражданите“, заяви директорът на РЗИ - Габрово д-р Николай Пенчоков.

Плевен

Двама са диагностицирани с Covid-19 - мъже на 27 години и на 61 години. Отделенията в болницата са затворени за нови пациенти, тъй като са поставени под 14-дневна карантина.

"Преследвах 2 основни цели - да видя организацията на болницата, на медицинския персонал, да се справят в тази ситуация. От друга страна - има и национална грипна епидемия. Директорът на болницата докладва за създадена организация, по осигурени легла, както и възможност за реорганизация на персонала при нужда", каза здравният министър Кирил Ананиев, който посети болницата.

Двамата заразени мъже са в добро състояние, нямат оплаквания, клинично здрави са.

Осигурени са най-необходимите предпазни средства - маски, облекла.

Министърът заяви, че на ведомството ще бъде предоставен необходимият финансов ресурс, за да се справи със ситуацията. 

Той припомни, че с с негова заповед от днес е въведен карантинен режим на Универитетската болница в Плевен - спират се планови операции, консултации, прием, ограничаваме достъпа на хора до болницата, няма да има и свиждания.

Министърът призова хората към сериозна хигиена, да се обръща особено внимание на децата. При притеснения - да се консултираме с личния лекар. 

Има готовност в Плевен да се разкрият още 600 легла и да се командироват медицински специалисти.

Почти навсякъде в аптеките в града са изчерпани маските и дезинфектантите са изчерпани. Потокът от клиенти не е спрял през целия ден. Все още не се забелязва презапасяване с хранителни стоки.

И от областния, и от общинския оперативен щаб призоваха към гражданска отговорност и лично спазване на препоръките, но увериха, че място за паника няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови