Ще се търсят възможности за осигуряване на външни дефибрилатори и използването им от немедицински лица

ОFFNews 25 септември 2019 в 16:30 1887 0

Снимка pixabay

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова изрази подкрепа на законодателния орган и пое ангажимент да се търсят варианти за промяна на нормативната уредба, за да се създаде възможност за прилагане на автоматични външни дефибрилатори. Дариткова участва в кръгла маса, на която се обсъдиха възможностите за осигуряване на външни дефибрилатори и използването им от немедицински лица в България.

Красимир Гигов, генерален директор на БЧК посочи, че в Европа годишно от сърдечен арест умират 400 хиляди души, а в България - около 10 хиляди. Голям процент от случаите на сърдечен арест настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3-5 минути от инцидента, шансът пострадалият да оцелее е 50-80%, каза още Гигов. По думите му външни дефибрилатори може да се поставят на летища, в полицейските коли, в търговски центрове и други места, на които има много хора.

Във Физическия факултет на Техническия университет - София има поставен дефибрилатор, който е закупен със средства, събрани от акция за връщане на стари акумулатори, каза Марияна Манушева от фондация "Първите три минути". В някои държави от Източна Европа има общо 150 хиляди автоматични външни дефибрилатори, посочи тя.

От допитване, инициирано от фондацията, в което са участвали 3334 човека, е видно, че 86.4 на сто от тях биха направили кардио-пулмунална ресистутация на случаен минувач, ако се наложи, каза Андриан Георгиев от фондацията.

Близо 40 на сто изразяват готовност да преминават ежегодно обучение в оказване на такава помощ, а 62.6 на сто знаят какво е автоматичен външен дефибрилатор. Над 90 на сто вярват, че поставянето на дефибрилатори на обществени места е значима инвестиция, за която си струва да бъде направена от държавата.

В три бази на Планинската спасителна служба има поставени дефибрилатори, като почти всички спасители са обучени да работят с тях, каза директорът на службата Емил Нешев и уточни, че апаратурата е придобита чрез дарения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови