Щефът на НЗОК сигнализира за пропуск в плащането на храните за медицински цели

OFFNews 08 януари 2020 в 12:49 1342 0

Снимка Архив

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е уведомил министъра на здравеопазването за нормативен пропуск с изплащането на диетичните храни за специални медицински цели, съобщават от Касата.

В писмото си до Кирил Ананиев д-р Дечев съобщава за възникнал казус при лечението на лицата над 18 години, за което са били подавани сигнали до фонда. Според сега съществуващата нормативна уредба за децата до 18-годишна възраст НЗОК заплаща лекарствените продукти и диетични храни за специални медицински цели извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, но за лицата над тази възраст няма предвидена такава възможност.

"Съгласно чл. 6, т. 9 от Наредбата за лица над 18 години не се заплаща за закупуване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Изключение е направено само по отношение на децата с онкологични и онкохематологични заболявания,след навършване на определената възраст" пише д-р Дечев.

В случаите на заплащане за лечение на заболявания по реда на Наредбата, при навършване на 18-годишна възраст от пациента, същото се преустановява за редица заболявания и липсва алтернатива за заплащането им с публични средства. Налице е липса на правна уредба, констатира д-р Дечев.

"С оглед гореизложеното, моля да бъдат предприети необходимите действия по компетентност", завършва писмото на управителя на НЗОК до здравния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови