Шуменското село Изгрев е блокирано до 25 юни заради COVID-19

OFFNews 12 юни 2020 в 08:28 2116 0

От снощи влезе в сила блокадата на шуменското село Изгрев, което се превърна в едно от огнищата на COVID-19. Контролно-пропускателни пунктове има на входовете и изходите на селото. Блокадата ще бъде в сила до 25 юни, съобщи кметът на населеното място Ерджан Тефик пред БНТ.

По думите му напрежение сред местните жители няма, спазват се ограниченията за придвижване и задължителното носене на предпазни маски. Поставянето на КПП-та се е наложило след получени сигнали за посещение на местните в околни села.

Селото могат да напускат (или да влизат) само хора, които са на работа извън пределите му, нуждаещи се от лекарска помощ и тези, които са с постоянен или настоящ адрес в Изгрев.

Кметът Тефик изрази тревога, че много от местните са ангажирани със селскостопанска дейност в околните села и това е сериозен проблем, тъй като това е единственият им доход. Все още няма решение за тях.

Местните работодатели са се организирали с издаването на служебни бележки потвърди кметът и допълни, че хората са съвестни и няма да напускат зоната по черни пътища.

До вчера регистрираните заразени с COVID-19 в Изгрев бяха 17. Днес положителни са още 11 проби в Шуменска област, но все още не се знае колко от тях са на жители на селото, превърнало се в огнище на инфекцията.

Вчера са били взети проби от 122 души. По думите на кмета хората се тестват доброволно. Днес ще бъдат изследвани още 100, толкова проби ще бъдат взети и утре. Ще бъдат обхванати 30% от населението.

Кметът на Изгрев потвърди, че сред заразените има фелдшер, който е лекувал първото заразено семейство в Изгрев. Той е от съседното село, но е бил посещаван от местните жители. Според него, ако започне тестване в съседните села, ще има нови случаи на заразени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови