Система за запазване на косата при химиотерапия въведоха в УМБАЛ "Иван Рилски"

OFFNews 09 октомври 2019 в 14:45 6328 0

Снимка Pixabay

Система за превенция на косопада по време на химиотерапия въведоха в Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение. По повод Световния месец за борба с рак на гърдата за всички пациенти, започнали терапията си през октомври, тя ще е на преференциална цена за целия курс на лечение. 

Системата прилича на каска, която се поставя върху главата, по време на химиотерапия, и осигурява охлаждане на скалпа като по този начин запазва напълно или частично космените фоликули, което предполага и по-бързо възстановяване след края на лечението. Използва се за превенцията на косопад при солидни тумори, вследствие на химиотерапевтично лечение. 

Статистически повече от половината пациенти, преминаващи през лечение с процедурата за охлаждане на скалпа, не стигат до ползване на перука или кърпи за глава.

Системата може да обслужва по двама пациенти на ден. Необходимо е те да провеждат химиотерапията си в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и да се запишат предварително на тел. 02/851 10 37.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови