След 4 часа преговори протестиращите медицински специалисти напуснаха МЗ

OFFNews 16 октомври 2019 в 17:41 2638 0

Снимка OFFNews

След четири часа преговори протестиращите медицински специалисти напуснаха сградата на здравното министерство. Първоначалните им намерения, обявени през социалните мрежи, бяха да останат в сградата, докато не се изпълнят исканията им, и не видят, че по предложенията им се работи.

Докато колегите им отказваха да напуснат сградата, медицинските специалисти, протестиращи пред министерството, блокираха движението по бул. "Мария Луиза".

Часове по-късно медиците все пак излязоха и обявиха, че дават един месец срок на Кирил Ананиев, за да изпълни поетите към тях ангажименти.

Според Александър Александров от Сдружението на фелдшерите в България Ананиев се е ангажирал да подкрепи законопроекта за съсловните организации внесен от протестиращите.

На въпрос вярно ли е, че е имало решение да не напускат сградата на министерството, докато не видят реални резултати по изпълнение на исканията си, Мая Илиева потвърди, но опроверга информацията, че са се били барикадирали: "Просто казахме, че няма да да напуснем, докато не се поемат конкретни ангажименти, с конкретни срокове."

Креативна игра, създадена от привърженици на протестиращите

По думите на Илиева по време на срещата с министъра е била обсъдена ставката за нощен труд; извънредния труд, който е в разрез с Кодекса на труда. Медицинската сестра заяви още, че предстоят проверки от страна на МЗ, защото контролът в болниците е занемарен, въпреки че има одитни комисии. Мая Илиева съобщи, че на срещата са подсказали на министъра методи, по които може да се осъществява този контрол. 

По думите й Ананиев е уверил протестиращите, че сумата от 200 млн. лв. в повече, която ще бъде предоставена за здравеопазване в бюджета за следващата година, ще бъде разпределена предимно за заплати и министърът лично ще контролира този процес. Министерството е изготвило правила, които да гарантират, че парите няма да потънат в клиничните пътеки.

Медицинските специалисти уточниха, че стачната готовност остава и протестите няма да спират. Ако след изтичане на срока от един месец, даден на МЗ, няма конкретни резултати, ще преминат към реални стачни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови