След 4 часа преговори протестиращите медицински специалисти напуснаха МЗ

OFFNews
16 октомври 2019 в 17:41 | 1911 |0

След четири часа преговори протестиращите медицински специалисти напуснаха сградата на здравното министерство. Първоначалните им намерения, обявени през социалните мрежи, бяха да останат в сградата, докато не се изпълнят исканията им, и не видят, че по предложенията им се работи.

Докато колегите им отказваха да напуснат сградата, медицинските специалисти, протестиращи пред министерството, блокираха движението по бул. "Мария Луиза".

Часове по-късно медиците все пак излязоха и обявиха, че дават един месец срок на Кирил Ананиев, за да изпълни поетите към тях ангажименти.

Според Александър Александров от Сдружението на фелдшерите в България Ананиев се е ангажирал да подкрепи законопроекта за съсловните организации внесен от протестиращите.

На въпрос вярно ли е, че е имало решение да не напускат сградата на министерството, докато не видят реални резултати по изпълнение на исканията си, Мая Илиева потвърди, но опроверга информацията, че са се били барикадирали: "Просто казахме, че няма да да напуснем, докато не се поемат конкретни ангажименти, с конкретни срокове."

Креативна игра, създадена от привърженици на протестиращите

По думите на Илиева по време на срещата с министъра е била обсъдена ставката за нощен труд; извънредния труд, който е в разрез с Кодекса на труда. Медицинската сестра заяви още, че предстоят проверки от страна на МЗ, защото контролът в болниците е занемарен, въпреки че има одитни комисии. Мая Илиева съобщи, че на срещата са подсказали на министъра методи, по които може да се осъществява този контрол. 

По думите й Ананиев е уверил протестиращите, че сумата от 200 млн. лв. в повече, която ще бъде предоставена за здравеопазване в бюджета за следващата година, ще бъде разпределена предимно за заплати и министърът лично ще контролира този процес. Министерството е изготвило правила, които да гарантират, че парите няма да потънат в клиничните пътеки.

Медицинските специалисти уточниха, че стачната готовност остава и протестите няма да спират. Ако след изтичане на срока от един месец, даден на МЗ, няма конкретни резултати, ще преминат към реални стачни действия.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !