След днешния си протест медицинските специалисти опъват палатка пред парламента

„Няма да спрем, защото не виждаме смисъл от преговори“, заяви лидерът им Мая Илиева

Янка Петкова 11 септември 2019 в 19:38 2213 0

Снимка OFFNews

Здравни работници от 15 града "окупираха" днес парламента, хванати за ръце, на шести пореден протест. Основните им искания са за промяна в Закона за съсловните организации, по-високи заплати, регламентиране на извънредния труд и допълнителните възнаграждения, премахване на клиничните пътеки.  

„Днес блокирахме парламента, утре сутринта ще чакаме депутатите на вратата, с палатката, в 8,30 ч., и ще им раздаваме листовки, за да ги информираме за проблемите в здравеопазването“, заяви главният организатор на протестите Мая Илиева. „Ще бъдем тук в дните, когато и те заседават, в часовете, до които заседават. 



„Отпуснати са едни пари, от които няма ефект, тъй като не са отишли за заплати на медицинските специалисти. Няма регламентирани правила, по които да се харчат тези пари“, отговори Илиева на въпрос какъв е бил резултатът от досегашните протестни действия и последвалото отпускане на средства от правителството.

„Отпуснати са така, че да могат да се финансират клинични пътеки, а вие знаете, че тези клинични пътеки се надписват, за да могат болниците да печелят, тъй като те са търговски дружества. Независимо от това колко пари ще се отпуснат за увеличаването на клиничните пътеки това не е решението за нас.

За нас трябва да има точно определени правила, според които заплатите ни да не зависят от клиничните пътеки или от работодателите. Искаме гарантиран минимум, който да бъде стартов за професията медицински специалист, при който да няма значение къде работиш, да можеш да стъпиш на основа, която да е достойна за квалификацията, която имаш и работата, която вършиш. Над тази заплата нека има надграждане според натовареността." - заяви Мая Илиева.

Участниците в протеста

Йорданка Вълкова, медицинска сестра в Клиника по белодробни болести, Плевен:

„Вдигнаха ни заплатите с 25 лв. и 2 лв. ваучер за храна. Това е недостойно. Половината от сестрите са на пенсионна възраст, трудно се работи, с намален състав сме.“

Гергана Попова, реанимационна сестра в 5-та МБАЛ, София:

„От 2006 г. работя на две места. Никаква промяна от предишния протест. Никой не ме е спирал и не ми е казвал да не стачкувам, много от колежките, които са в пенсионна възраст, се притесняват, че могат да бъдат уволнени и не мога да ги изкарам на протест. Големият проблем е организацията в здравеопазването. Ако тя се оправи и плащането ще е различно.

Убедена съм, че в здравеопазването има средства, но те не се разпределят правилно, няма прозрачност, не се знае за какво отиват. Това е проблемът. Премиерът ни излъга. Министърът ни излъга. Абсолютно нищо от това, което каза, не се случи. Дали тези милиони, които ги отпусна, ги даде някъде също не разбрах.

740 лв е заплатата на сестра при нас. 380 лв. вземам „на половинка“ (б.р. на половин работен ден) в реанимация. С нощен труд. Предложението за откриване на частни практики е размиване на проблема. 

70% от колегите ми са пенсионери. В момента, в дневните ни смени, работим по една сестра. Може да има 12 болни или 2-ма, една сестра ги обслужва, а би трябвало да сме най-малко две. Ако ни извикат като реанимационен екип в друго отделение, трябва да оставя пациентите в нашето."

Снимки: OFFNews

Утре медицински сестри ще раздават листовки на гражданите на пл. "Славейков" и "Св. Неделя", с които ще ги информират какво се случва в здравеопазването.

Междувременно, докато "окупираха"парламента стана ясно, че проектът на Закон за съсловните организации, който протестиращите подготвиха с екипа на бившия омбудсман Мая Манолова, е бил внесен за разглеждане. В четвъртък, в 14,30 ч. е срещата на протестиращите с представители на Комисията за неправителствените организации. На 19 септември ще се срещнат и с депутатите от здравната комисия в парламента. Предстоят разговори с всички парламентарно представени групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови