След спрените програми за ХИВ и СПИН - намалява откриването на серопозитивни сред рисковите групи

OFFNews 30 юли 2020 в 08:58 1420 0

Със спирането на програмите за превенция на ХИВ и СПИН значително се намалява възможността за откриване на нови серопозитивни от рисковите групи на наркозависимите и предлагащите сексуални услуги.

Това каза по БНТ доц. д-р Нина Янчева, началник на отделението за придобита имунна недостатъчност в Инфекциозна болница в София.

По думите ѝ хората от рисковите групи за ХИВ предпочитат да се изследват профилактично в кабинетите на неправителствените организации заради анонимността. Важен факт е, че тези неправителствени организации извършват работа на терен, където са съсредоточени хората от рисковите групи и след първоначален положителен тест съдействат в последващ етап за потвърждаване на диагнозата, насочване на пациента към съответстващи отделения за ХИВ, каза доц. Янчева.

Тя подчерта, че много важна част от работата на кабинетите на неправителствените организации е социалната и психологическа подкрепа на хората, живеещи с ХИВ, защото тази диагноза все още е шокова заради стигмата в обществото. Подпомагат се пациентите да се придържат към назначената терапия.

Д-р Янчева съобщи, че има забавена обществена поръчка за превенция на ХИВ, поради която една от неправителствените организации няма финансиране, за да може да работи. Останалите неправителствени организации имат финансиране и по други проекти и те не спират да работят.

"Организацията, останала без финансиране, се занимава с една много рискова пациентска група - употребяващите интравенозни наркотици и приключването за момента на тяхната работа със сигурност ще се отрази точно на тази рискова група", отбеляза д-р Нина Янчева.

Броят на новодиагностицираните годишно е приблизително еднакъв - около 200. От началото на тази година до момента броят е доста по-нисък в сравнение с предишни години, но може би има значение и коронакризата, обобщи доц. Янчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови