Следващият бум на пневмонии може да започне от европейските болници

OFFNews 30 юли 2019 в 17:14 3188 0

Снимка Pixabay

Следващият бум на пневмонии може да започне от европейските болници, в които през последните години се разпространяват неуязвими за антибиотиците супербактерии, се твърди в научна публикация в Nature Microbiology.

„Надяваме се, че добрата болнична хигиена и ранната идентификация и изолация на пациентите носители на микробите, ще ни помогне не само да задържим, но и да спрем разпространението на тези бактерии. За целта трябва да се следи движението на микробите и да се извърши генетичен скрининг" – заявява Хайо Грундман, от университета във Фрайбург, Германия.

В последните години появата на супербактериите става все по-сериозен проблем. Те са устойчиви на един или няколко антибиотика. Сред тях има както рядко срещани причинители на инфекции, така и много разпространени и опасни патогени, като златистия стафилокок или пневмокока. Според медиците съществува реална опасност антибиотиците да загубят своята ефективност и медицината да се върне в „тъмните времена“.

Основни инкубатори на такива микроби според учените са болниците и животновъдните ферми. Грундман и неговите колеги са открили поне четири неуязвими разновидности на микроба Klebsiella pneumoniaeу, който е един от най-честите причинители на пневмония. Неговото разпространение в европейските болници е увеличило броя на смъртните случаи от пневмония 6 пъти за последните 10 години.

Учените се заинтересували как масовото използване на антибиотици спомага опасните бактерии да се превърнат в неуязвими за действието им. За целта екипът поискал съдействието на почти 500 европейски болници от 30 страни на континента да съберат образци на супермикробите, открити в телата на пациентите. Анализът показал, че почти 2000 от тях съдържат супербактерията Klebsiella pneumoniae.

Според Грундман начинът, по който се разпространява супербактерията в Европа, доказва, че тя се размножава основно в болниците. Учените смятат, че точно от болниците ще започне следващата епидемия от пневмония, но са и обнадеждени, че разпространението на неуязвимите микроби може да бъде спряно, ако се открият и изолират техните носители в лечебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови