София ще бъде домакин на първата международна конференция за аутизма

OFFNews 25 октомври 2019 в 11:17 1220 0

Снимка Pixabay

Първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!“ ще се състои от 11 до 13 ноември в София. Форумът е посветен на напредъка в практическото и научното познание за аутизма. Лекторите на форума са световно признати експерти. Те ще представят за пръв път у нас най-новите възможности за подобряване начина на живот на хората с аутизъм.

Един от акцентите по време на конференцията ще бъдат трудностите, които срещат децата с аутизъм, при тръгване на училище. Според експертите най-големият проблем за тези младежи в училище е, че няма подготвени специалисти, които могат да подпомогнат социализацията им и да ги подкрепят в постигането на по-добри резултати.

"Необходима е още много интервенция и много работа, както с учителите, така и с техните връстници, тъй като децата с аутизъм представляват сериозно предизвикателство най-вече с това, че те имат различно поведение“, споделя Калоян Дамянов, директор на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в София. 

Най-често срещаните проблеми на хората с аутизъм са трудностите при контакт с околните, изразяването на собствените емоции, забавянето на речевото развитие, затрудненията в самостоятелността.

По време на уъркшоповете, предвидени от организаторите ще бъдат предложени и решения на тези проблеми. Лекторите ще очертаят практически стъпки, давайки реални примери от опита си с хора от аутистичния спектър.

Събитието е насочено не само към експерти, терапевти и родители, но и към всички, които искат да получат актуални експертни знания в областта на аутизма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови