Софиянци дишат токсичен въздух над 35 дни в годината

OFFNews 16 януари 2020 в 10:18 1521 0

Снимка Архив

В София въздухът е некачествен над 35 дни в годината, това съобщи пред bTV съоснователят на airbg.info Стефан Димитров, позовавайки се на данните, които отчитат гражданските станции. 

Мъглата, в контакт с фините прахови частици, е изключително опасна, предупреди той и допълни, че не може да се очаква да има по-чист въздух, при положение, че повече от 30 години не се вземат мерки. Друга причина според него е, че българите не са променили начина си на живот, което създава сериозни проблеми в отоплителния период.

Според проф. Христомир Брънзов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) причината за замърсяването се крие в температурната инверсия и географските особености на София.

Не на последно място професорът посочва и праха в града, който е постоянно явление и също влияе на качеството на въздуха.

„Утре малко ще намалее вероятността за замърсяване от гледна точка на метеорологичните условия, тъй като ще се появи източен вятър. В събота пак ще се вдигне степента на възможност за замърсяване“, прогнозира специалистът.

Справка от тази сутрин показва, че нивата на замърсеност с фини прахови частици са най-високи в Пловдив - 220 мкг/м3, следван от Свищов - 169, София - 143, Перник - 140, Плевен - 122, Силистра - 120, Видин - 108 и Стара Загора - 105.

Фините прахови частици са отговорни за засилването на алергиите, асматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо при децата. Предполага се, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообращението (например сърдечен инфаркт).

Колкото по-малки са частиците, толкова по-дълбоко проникват в белите дробове. Те могат да бъдат многократно по-вредни от обикновения цигарен дим или обикновен въглероден диоксид и други парникови газове.

Финият прах достига частично дробовете, тъй като филтрирането в носовата кухина не е достатъчно за частици с размер под 10 микрона. По този начин ултрафини частици с размери под 0,1 µm достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват, показва справка в Уикипедия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови