Социалните работници и медсестрите – най-застрашени от сърдечни заболявания

OFFNews 14 ноември 2019 в 09:15 1537 0

Снимка Pixabay

Социалните работнички, медицинските сестри и касиерките в търговските вериги най-често страдат от сърдечносъдови заболявания. Това показват резултатите от изследване на учени от САЩ. Данните ще бъдат представени на конференция на Американската кардиологична асоциация във Филаделфия на 16-18 ноември, съобщава изданието MedPortal.

В изследването са участвали над 65 хиляди жени в постменопауза (последната фаза на климактериума) на средна възраст около 63 години. Авторите анализирали 20 от най-разпространените професии и класифицирали участничките според показателите за състоянието на сърдечносъдовата им система.

Отчетени били фактори като пушене, тегло, физическа актиност, хранене, кръвно налягане, ниво на холестерола и кръвна захар. При 13% от участничките били установени проблеми със сърдечносъдовата система, а някои от професиите се оказали рискови за нея.

Какво показват резултатите?

Социалните работнички са с 36% по-голяма вероятност от проблеми със сърцето от останалите жени.

Касиерките в големите търговски вериги са с 33% по-висок риск от другите участнички в проучването.

Жените, които работят в сферата на здравеопазването – медицински сестри, асистенти в психиатрии, жени, които се грижат за пациенти в дома им, са с 16% по-висок риск. Най-застрашени в тази група са медицинските сестри, при които рисковият фактор за развитие на сърдечносъдово заболяване е 14% по-висок, отколкото при другите.

С 24% по-нисък е рискът при жените, които работят като брокери на недвижими имоти, в сравнение с жените с други професии, и с 11% при секретарките.

При анализа на данните са били взети предвид възрастта, семейното положение, образованието и расовата принадлежност.

„Представителките на някои професии имат висок риск от сърдечносъдови заболявания, макар сами да работят в сферата на здравеопазването или да се грижат за пациенти в домовете им. Това е странно предвид факта, че тези жени са много добре осведомени за рисковите фактори“, казва авторът на изследването Беде Нриагу от Дрекселския университет във Филаделфия.

Според учените изследването доказва, че професията е важен фактор за сърдечното здраве при жените, затова лекарите следва да идентифицират пациентите си с такива професии като хора, които трябва да бъдат проследявани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови