Специалистът: Трите основни причини за развитие на рак на белия дроб са пушенето, пушенето и пак пушенето

OFFNews 15 август 2019 в 13:05 3447 3

Снимка Medical university Vienna

Пушенето е основен рисков фактор за рак на белите дробове, твърди известният австрийски специалист проф. д-р Волфганг Кьостлер. Влиянието на околната среда и радиационното излъчване имат далеч по-малка роля.

Рискът от рак на белите дробове, предизвикан от тютюнопушенето, е пряко пропорционален на броя изпушени цигари и бавно намалява в годините след отказването им. Според специалиста пасивните пушачи са със значително повишен риск от рак на белия дроб. Хората, които са изложени на пасивно пушене са два пъти по-застрашени от останалите непушачи.

По думите на проф. Кьостлер броят на разпознаваемите видове рак на белия дроб се увеличава. В ранните фази на болестта симптомите са най-често продължителна кашлица, повтаряща се пневмония, хемоптиза (кръв при храчките), загуба на тегло. 

„Напредъкът на лечението е огромен: хирургичните техники са се подобрили и стават все по-малко инвазивни. Медицинската терапия се подобри значително: таргетираните терапии, най-вече във правенето на хапчета, станаха достъпни за много подтипове на белодробен рак и резултатите надвишават тези на химиотерапията.

Имунотерапията се превърна във възможност за лечение на една трета от пациенти с рак на белия дроб, където тя работи по-добре от химиотерапията. В останалите две трети имунотерапията може да се използва за засилване на ефекта от химиотерапията.“, твърди експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8560

3

Людмил Трифонов

22.08 2019 в 02:55

Редакция, ама свържете се с младежа по-горе на фотоса и му кажете да си мълчи по въпроса, де. Става за резил.
През последните 70 години в публичното пространство са се появили 34 000 000 такива глуповати академични приказки, а заболеваемостта и смъртността от рак се увеличават прогресиращо. Като допълнение на текста в следващия коментар - да вземе да прочете и някои популярни медицински бележки на адрес :https://www.facebook.com/notes/1768001650174980

8560

2

Людмил Трифонов

22.08 2019 в 02:45

Ама това са чиста проба ГЛУПОСТИ ! Ракът е резултат на заболяване на Централната нервна система. "Бавна" невроинфекция се развива в мозъчните структури. Тя произвежда токсини, които обвиват раковите клетки и ги предпазват от контакт с имунната защита. От така защитените ракови клетки се развива раков тумор.
Същата невроинфекция предизвиква и депресиите. Пациентите се пристрастяват към тютюнопушене, защото никотинатите подобряват депресивните изживявания на пациентите. Затова в психиатричните клиники пациентите масово пушат тютюневи изделия.
РАКЪТ и пристрастяването към ТЮТЮНОПУШЕНЕ се развиват паралелно, но нямат директна връзка помежду си.