Специалисти: Напредъкът в лечението на рак на черния дроб и панкреаса е сравним с прогреса при смартфоните

OFFNews 24 октомври 2019 в 12:32 5683 0

Успехът в лечението на рак на черния дроб и панкреаса значително се повишава през последните години, с навлизането на съвременни технологии, нови терапии и усъвършенствани хирургични техники. Това отчетоха участниците в 1-я форум „Съвременно лечение на тумори на черния дроб и панкреаса“, който се проведе на 19 октомври 2019 г. в Истанбул.

60 лекари от 22 държави се включиха в медицинския форум с обмяна на опит и експертиза, а сред тях бяха представители на Балканските страни, включително България, Русия, Украйна, Близкия Изток и Африка. При тези онкологични диагнози напредъкът в лечението е сравним с развитието на смартфоните през последните 10 години, коментираха специалистите. Това обаче е валидно за големите центрове с натрупан опит и мултидисциплинарни екипи, където пациентите могат да се възползват от всички възможности на съвременната медицина.

Хепатоцелуларният карцином (рак на черния дроб) е най-бързо увеличаващата честотата си онкологична диагноза от 1980 г. насам, като по данни на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL) от 1990 до 2015 г. новодиагностицираните случаи са нараснали със 75%. Вследствие от тази диагноза в Европа умират около 47 000 души годишно.

Основен рисков фактор за развитие на болестта е предшестваща цироза – всеки трети пациент с цироза развива рак на черния дроб в даден етап от живота си. В 75% от случаите при пациентите е налице хронична инфекция с вирусите на Хепатит В или С, или тежка злоупотреба с алкохол.

Възможностите за лечение включват хирургическа резекция, аблация, химиотерапия, радиотерапия и трансплантация на черен дроб.

Най-новата технология в тази сфера е ЯМР-направляваната радиотерапия, определяна като „революционно развитие“ от специалистите.  

За пациентите, при които оперативна резекция на тумора не е приложима, като първа лечебна опция се препоръчва чернодробна трансплантация. Трансплантацията може да се извърши и с част от орган от жив донор, защото черният дроб е единственият орган, който регенерира, а преживяемостта при такъв тип трансплантация е сравнима с тази от трупни донори. 3-годишната преживяемост е 82,1%, тоест успеваемостта е сред най-високите в лечението на онкологични заболявания.

Значително развитие се наблюдава и при лечението на рак на панкреаса. Най-интересните и вълнуващи развития са при пациентите с локално напреднал рак на панкреаса, което означава голям тумор с проникване в кръвоносните съдове, без метастази. Такива са около 30% от засегнатите от тази диагноза. Според специалистите около половината от пациентите с рак на панкреаса вече могат да бъдат оперирани, с шанс за излекуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови