Спим и отслабваме

OFFNews 07 януари 2020 в 11:45 2096 0

Снимка Pixabay

Да отслабнем по време на сън е напълно възможно, твърдят специалисти, цитирани от "Аргументи и факти". Разбира се, не можем да очакваме видими резултати, но е безспорен факт, че тялото работи и по време на нощната почивка. Остава само да разберем колко калории изгаря.

Нощното натоварване

Нуждата от енергия за тялото е постоянна и по време на сън то също толкова активно изразходва калориите натрупани в организма.
Изследвания показват, че най-големият разход на енергия по време сън, респективно и изгаряне на калории, се случва във фазите на бързия сън – когато очите активно се движат под клепачите. Точно в такъв промеждутък от време мозъкът функционира като във фаза на бодърстване и има нужда от глюкоза. В същото време се повишават сърцебиенето и кръвното налягане.

Нощем тялото регенерира тъканите си, възстановява се работата на органите, нормализират се процесите. Тази дейност протича на клетъчно ниво и изисква енергия в достатъчно големи количества. Ако тренирате през деня, нощем организмът се занимава с възстановяване на мускулите и нормализиране на дейността им. Енергия изисква и преработването и усвояването на храната.

Колко калории се изгарят

Един от основните въпроси, свързани с нощното отслабване, е колко калории могат да бъдат изгорени. Количеството енергия, необходимо на тялото по време на нощния сън, зависи от комплекс фактори – продължителност на съня, фази на бърз и дълбок сън, скорост на метаболизма и др. Не по-малко важни са и дишането, кръвообращението, активността на вътрешните органи, които също влияят върху количеството използвана енергия със своята интензивност. При отчитане на потреблението на калории нощем трябва да се има предвид и теглото на човека - колкото по-високо е, толкова повече енергия за осигуряване на жизнената му дейност е необходима.

Значение има и количеството сън. Установено е, че човек с тегло 58-60 кг изгаря за час сън около 38 калории. Можете да прецените колко калории сте изгорили, пресмятайки часовете сън.

Допълнителни мерки

Специалистите подчертават, че не може да се разчита само на отслабването нощем. Напълно възможно е да се оптимизира нощният метаболизъм, ако се осигури по-голяма двигателна активност през деня. Заниманията със спорт, работата, която не изисква продължителен престой в една поза, и други фактори, които ни заставят да полагаме физическо усилие, помагат да се ускори процесът на изгаряне на калории нощем. Ако изключим от менюто си и продуктите, които забавят процеса на храносмилане (алкохол, мазна и пържена храна) можем още да подобрим резултата си.

Качество на съня

Качеството на съня е не по-малко важно от количеството. Нормата за тийнейджърите е не по-малко от 8 часа непрекъснат нощен сън, оптималното време е 9 часа. При възрастните са достатъчни и 7 часа. Ако сънят бъде прекъснат, организмът не успява да завърши фазите, които са му необходими за нормално функциониране, страдат възстановяването на мускулите, паметта, синтезът на хормони, които регулират физическото развитие и апетита.

Важно е да се знае, че нощният сън има различни фази. Неговата „архитектура“ се движи по схема, която включва редуване на бърз и дълбок сън в цикъл, който се повтаря през 90 минути.

През какви фази преминава сънят и как всяка от тях влияе на тялото?

Първата фаза е периода между бодърстването и заспиването – т. нар. лек сън. Сърцето и дишането все още може да са неравни, температурата е на дневното ниво. Втората фаза е настъпването на съня. Дишането и сърцебиенето се изравняват, телесната температурата се понижава. 

Третият етап е най-дълбокият сън, когато пада кръвното налягане, дишането се забавя, мускулите се отпускат и започва активното възстановяване на тъканите, изработват се важни хормони. След това цикълът се повтаря.

Хубавият качествен сън е много важен, защото той осигурява нормално функциониране на имунната система, регулира процесите в организма, помага да се координира чувството на глад и ситост. Ако се лишаваме от сън, възниква потребност от повече храна през деня, за да се възстановят запасите от енергия. Това провокира наддаване на тегло.

Ако чувството на умора е постоянно, а гладът перманентен, си струва да се замислим за качеството на съня си. В противен случай не само няма да губим калории, докато спим, но и сериозно ще увредим здравето си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови