Спряха медицинските застраховки за пътуващите към Китай

Под въпрос са и полиците за Италия

OFFNews 25 февруари 2020 в 08:00 3932 1

Снимка Pixabay

Застрахователи в България спряха застраховките „Помощ при пътуване в чужбина“ за Китай. Под въпрос са и застрахователните полици за Италия, установи проверка на OFFNews.

Каква е тази застраховка и какво покрива

Медицинската застраховка за чужбина поема разноските за непредвидени здравословни проблеми при престой зад граница. Един от рисковете, които се покриват с „Помощ при пътуване в чужбина“ е „акутно заболяване“, определено като остро, често внезапно настъпило нарушение на основните жизнени функции на организма, с бързо прогресиране на симптоматика, което може да доведе до тежки органични нарушения, инвалидност или смърт и изискващо спешна медицинска намеса

Въпреки наличието на покритие по този здравен риск обаче в общите условия към договора съществуват изключения, които силно намаляват шансовете да се застраховате срещу евентуално заразяване с коронавирус, който попада в категорията „акутно заболяване“.

Повечето от големите застрахователни дружества са включили обстоятелства като „епидемия“ и „пандемия“ в изключенията, при които не се покриват медицински разноски, а някои от тях са оповестили на сайтовете си още в края на януари, че не сключват медицински застраховки при пътуване в Китай.

Друго обстоятелство, което фигурира в изключенията в договорите на някои застрахователни дружества, е наличието на официално предупреждение от Министерството на външните работи да не се пътува в определени страни поради риск за здравето. Такова вече има и за Китай, и за районите в Северна Италия с регистрирани случаи на коронавирус - Ломбардия и Венето.

На запитване за медицинска застраховка за пътуване в Италия в повечето компании ни отговориха, че все още няма ограничения в издаването на застрахователни полици тази държава. Някои от дружествата обаче не бяха категорични дали няма да настъпят промени в условията и за тази страна. Аргументът е, че епидемията от коронавирус е неочаквано събитие, чиито последствия не могат да бъдат предвидени.

Оказа се, че дори да имате застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“, сключена преди да бъде спряно издаването ѝ и за Италия, нищо не ви гарантира, че ще ви бъдат изплатени сумите за разноските по лечението, тъй като „завареното положение“ не е гаранция.

Че издаването на застрахователни полици за Италия е под въпрос, потвърди и един от най-големите брокери: „Няма проблем за Италия в момента, но няма гаранция в бъдеще“. От голяма застрахователна компания заявиха, че е възможно да има промени, но клиентите ще бъдат уведомени своевременно. 

Какво можете да направите, за да ограничите щетите, ако застраховката ви е под въпрос заради непредвидимата ситуация с коронавируса в Европа?

Срещу заплащане на допълнителна премия застрахователят може да разшири основното покритие по застраховката и да включи обстоятелството "отмяна на пътуване". Така, в случай че не пътувате, ще ви бъдат възстановени пътните разходи и резервациите.

И в този случай обаче трябва внимателно да прочетете общите условия по договора си. В някои компании не изплащат обезщетение по "Отмяна на пътуването", ако сте потеглили въпреки официалното предупреждение на Министерство на външните работи или друг държавен орган.

Все пак ако внезапно попаднете в зона на разпространение на коронавируса и имате валидна полица „Помощ при пътуване в чужбина“, е добре да се възползвате от асистанс услугата, която обикновено е включена застраховката. Тя ви предоставя достъп до информация 24 часа в денонощието. Номерата за връзка са изписани на полицата ви. Оттам ще ви насочат към конкретно лечебно заведение, което ще ви спести време и лутане.

Т. нар. "асистент" ви осигурява безкасова услуга и няма да се наложи да плащате нищо, ако имате покритие за съответния риск. Комуникацията с асистиращата компания е на български език, тя разполага с база данни за лечебни заведения в цял свят и ще ви насочи към най-близкото. В някои случаи има и възможност да се изпрати линейка, която да ви превози до медицински пункт в района, ако е курортен и няма големи здравни заведения в близост.

Какво може да се случи, ако пропуснете да се свържете с асистиращата компания и сами изберете лечебно заведение?

Много вероятно е да се наложи да заплатите на място медицинските услуги и след завръщането ви България да заведете щета по медицинска си застраховка. След като представите документите за заплатените от вас услуги, както и допълнителни медицински документи, които удостоверяват случилото се, ще може да очаквате сумите да бъдат възстановени от застрахователната компания. Разбира се, това ще се случи, ако рискът е включен в покритието на полицата.

Как да изберете застраховател?

За да вземете правилно решение, е важно да разгледате рисковете, които предлагат застрахователните компании, както и съответния лимит на покритие и цена. Запознайте се добре с общите условия по сключването на полицата, обикновено са публикувани в сайта на застрахователното дружество или брокера. Особено внимание обърнете на изключенията, при които няма да ви се изплати обезщетение.

Преценете дали да подберете застраховка с по-ниска цена или да заложите на по-скъп вариант и съответно с по-добро покритие.

В комбинация с медицинската застраховка често се добавя застраховка "Отмяна на пътуване". С нея ще възстановите направените разходи за хотелски резервации и самолетни билети в случай, че не успеете да отпътувате, ако, разбира се, не съществува изключение при определени обстоятелства в договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

1

ds

25.02 2020 в 11:37

защо въобще е необходима здравна застраховка за страни от ес? може да я признаят, може да не я признаят - винаги са на сметка застрахователите. така си пишат условията, че винаги могат да си тълкуват изгодно за самите тях, а ние им пълним джобовете безропотно