Средно с 10% се увеличават цените на медицинските дейности, които ще плаща Касата

Съсловните съюзи подписаха с НЗОК анекси към Националния рамков договор

Янка Петкова 14 август 2020 в 16:05 1778 0

Снимка БТА

Средно с 10% се увеличават цените за извършени медицински дейности до края на 2020 г. Това стана възможно с подписването на анекси към Националния рамков договор. 

Министър Ангелов посочи къде ще бъдат разпределени допълнителните средства:

Цените на клиничните пътеки в лечебните заведения ще бъдат увеличени с 20 лв. за покриване на тестовете при пациенти, съмнителни за COVID-19, и с 10% от 1 август до края на 2020 г. По думите на проф. Ангелов това увеличение ще има устойчив характер и през 2021 г.

Също с 10% се увеличават и цените за дейностите в първичната медицинска помощ (семейните практики) и с до 2 лв. сумите за капитационни плащания (фиксирана сума на пациент от практиката). Увеличението обхваща месеците до 31 декември и касае над 4 400 семейни практики.

Увеличават се цените на дейностите в специализираната първична медицинска помощ с 10%, но едновременно с това се повишава обемът на извършената дейност до края на годината. Споразумението касае над 6000 практики.

Всички дентални дейности, без протезирането, също подлежат на 10% увеличение в заплащането от НЗОК. Споразумението влиза в сила от 1 септември.

С 10% ще се увеличи и заплащането за обработка на рецепти, които са 100% реимбурсирани от Касата за аптеките.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров съобщи, че е постигнато споразумение с Надзорния съвет на НЗОК за изплащане на надлимитната неизплатена дейност, извършена през 2015 и 2016 г. в рамките на бюджета за 2020 г.

Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков коментира, че увеличението с 10 на сто ще послужи за подобряване на възнагражденията и на качеството на денталните услуги.

До 126 млн. лв. ще бъдат отпуснати в бюджета на НЗОК, за да се покрият договореностите до края на годината.
Предстои проверка и анализ на всички дейности, извършени, но неплатени от НЗОК от 2015 год. досега, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Анализът ще бъде готов до началото на октомври. На този етап не се налага актуализация на бюджета на Касата, каза още Начева. Отчитането на прегледите в реално време от личните лекари ще се тества през септември и октомври, идеята е да влезе в сила от януари следващата година, уточни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!