Стартира национална кампания за борба с алергиите в условията на COVID-19

В рамките на инициативата ще бъдат извършени безплатни телемедицински консултации за пациенти с алергичен ринит и уртикария

OFFNews 07 юли 2020 в 14:02 1694 0

Снимка Pixabay

По повод Световната седмица на алергиите (28.06 – 4.07.2020) и 8 юли – Световният ден за борба с алергиите, стартира национална кампания за борба с алергиите в условия на COVID-19.

Организатори на инициативата са Българско Дружество по Алергология (БДА), Университетска болница „Александровска” и Healee.com, платформа за телемедицина, с финансовата подкрепа на UCB България.

Кампанията има за цел да насочи вниманието към алергичните заболявания, възможностите за ранна диагностика, профилактика и добър контрол. Инициативата включва и над 500 онлайн консултации на пациенти с алергични заболявания и уртикария. Близо 30 от водещите алерголози у нас ще предлагат безплатни онлайн консултации за пациенти с алергичен ринит и уртикария от 8 до 31 юли (или до изчерпване на броя на безплатните консултации) през онлайн платформата – Healee на www.healee.com. Консултациите ще са достъпни за пациенти от цяла България.

„У нас от алергичен ринит страдат около 700 000 души, а броят на страдащите от уртикария е над 200 000. Алергиите са най-честата хронична болест както в света, така и в България, а очакванията са през 2025 г. да засегнат до 50% от населението. Заболяванията имат и социална значимост, защото засягат предимно млади и хора в работоспособна възраст и нарушават сериозно качеството им на живот”, каза доц. д-р Мария Стаевска, д.м., председател на Българско Дружество по Алергология по време на информационен уебинар, провел се по-рано днес.

За алергичните заболявания

Алергичният ринит е сред най-честите алергични заболявания и възниква в резултат на свръхчувствителност на имунната система спрямо даден алерген. Сенната хрема може да бъде определена като вид алергичен ринит. Алергените, причиняващи алергичния ринит, могат да принадлежат както към външната, така и към вътрешната среда, като например домашния прах и полените. Симптомите на алергичния ринит може да продължат през цялата година.

Уртикарията е състояние, при което има някаква кожна реакция като развитието на уртикариални кожни лезии. Уртикарията се характеризира с бърза поява на папули и/или ангиоедем. Папулите имат три типични характеристики: (1) централен оток с различен размер, почти винаги заобиколен от рефлексен еритем (зачервяване); (2) съпътстващ сърбеж или понякога чувство за парене; (3) преходен характер с възвръщане на нормалния вид на кожата обикновено в рамките на 1-24 часа. При всички форми на хронична уртикария има тенденция те да се появяват предимно при възрастни, като най-често започват между третото и петото десетилетие на живота. Хроничната уртикария е по-честа при жените, отколкото при мъжете.

Българско дружество по алергология (БДА) e единственото научното-медицинското дружество по алергология у нас и е основано през 1973 г. В него членуват над 120 сертифицирани алерголози. От 1991 г. Научно-медицинското дружество по алергология е колективен член на Европейската академия по алергология и клинична имунология (ЕААCI) и Съюза на българските медицински специалисти (СБМС). БДА е член и на Световната алергологична организация (WAO).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови