Страхът от коронавируса напълни болничните коридори

OFFNews 04 февруари 2020 в 13:53 3363 1

Снимка Архив

Хората се страхуват и при най-малките симптоми търсят лекарска помощ, каза по БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Паниката от коронавируса, обхванала целия свят, е причина в България да се отчита бум на статистиката на грипната заболеваемост.

Министерството на здравеопазването потвърди, че на територията на една трета от страната има повишена заболеваемост от грип и заради епидемията е спрян учебният процес в близо 2800 училища. Две са жертвите на грипа от началото на епидемията. Мъже на 51 и 41 години от с. Борино и Русе починаха в болница след усложнения от грип.

В момента има силно епидемиологично разпространение. В последната седмица на януари е отчетено рязко повишаване на случаите на грип в страната. Най-много боледуват децата от 4- до 14-годишна възраст.

Следващите седмици се очаква увеличаване на грипните случаи, защото вълната ще обхване и по-големите възрастови групи, прогнозира проф. Кантарджиев. 

Докато в началото на януари по-чести са били случаите на щама Н1N1 – така наречения свински грип, сега вече два пъти повече се доказват случаи на H3N2 – грип от генетичната група Канзас, съобщи експертът.

Много българи, въпреки че не са били в чужбина и не са били в контакт с хора, които са били в Китай или чужбина се плашат и при най-леките симптоми на дихателната система, хрема, гърлобол се обръщат към лекар. Затова броят на потърсилите лекарска помощ е много голям.

НЦЗПБ следи много внимателно развитието на коронавируса, контактува ежедневно с Центъра по контрол на заболяванията за ЕС в Стокхолм, чете решенията на СЗО и Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, които според д-р Кантарджиев са най-големите специалисти в тази област.

Поръчани са тестове за генетична диагностика на това заболяване. С тях са установени отрицателните проби на двете жени, пътували в Китай и Тайланд, за които имаше съмнения за коронавирус.

Симптомите на заболяването са: висока температура, засягане на белия дроб, двустранна пневмония, характерна за тази инфекция. С материал, взет от дихателната система, болестта може да се докаже за 4-5 часа чрез модерен генетичен метод, обясни специалистът.

Властите въведоха строги мерки срещу разпространението на болестта. Беше обявена четвърта от общо пет степени на риск заради коронавируса. На гражданите беше препоръчано да не пътуват до Китай. Всички, които се връщат от тази страна, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина.

На летищата в София, Варна и Бургас са монтирани термокамери, които да проверяват състоянието на пътниците и при явни симптоми хората ще бъдат транспортирани до лечебните заведения, подготвени за прием на заразени пациенти.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че при констатиране дори минимална висока температура 37.1 градуса, пътникът ще бъде поет от медицински екип. Такъв случай вече имаше на варненското летище. Особено щателно се проверява здравното състояние на идващите с полети от Истанбул и Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

monikabell

04.02 2020 в 15:51

Така ще е като непрестанно се дудне за това и позволяват безпроблемно хората пребивавали в Китай да пътуват навред. Четох, че единствено Израел няма да допуска хора, които са били в Китай преди по-малко от 14 дни....