Страховит рекорд в Благоевград - 1/3 от новите случаи на COVID-19 в страната са от областта

Новото огнище на заразата е шивашки цех в Разлог

OFFNews 06 август 2020 в 11:01 6425 1

С най-много открити нови случаи на COVID-19, за втори пореден ден, Благоевград оглавява разпространението на вируса по области. 97 са новите положителни проби за последните 24 часа, само преди ден бяха 43, по данни на единната информационна система.

Случаите в областния град са 22. Има ново огнище на заразата, информират от РЗИ-Благоевград - 60 положителни лица от шивашки цех в Разлог, които са от общините Разлог и Белица. Цехът е затворен. Извършва се дезинфекция.

Останалите нови случаи – в Белица случаите са 5, в Бабяк – 15, в Банско – 1, в село Баня – 6, в Бачево – 2, в Бунцево – 1, в Годлево – 3, в Горно Драглище – 2, в Горно Краище – 2, в Гоце Делчев – 2, в Дагоново – 3, в Добърско – 3, в Долно Осеново – 4, в Кавракирово – 1, в Ключ – 1, Кочан – 1, в Краище – 5, в Лешница – 1, в Петрич – 1, в Разлог – 12, в Рилци – 1 и в в Якоруда – 3.

Заболелите в областта вече са 896. 

Тенденцията към повишаване на разпространението на инфекцията в района започна в началото на август, когато бяха регистрирани 53 положителни проби. Това наложи преструктуриране на болнични отделения в местните лечебни заведения, за да може да се осигури настаняването на хора в средно тежко и тежко състояние. Като огнище на инфекцията се обособи село Долно Осеново, където в последните дни новите случаи не падаха под 10. Заради бума на новозаразени в края на юли беше отменен Курбан Байряма в селото, но това не успя да спре разпространението. Аналогична е ситуацията в Разлог. Междувременно беше затворена трета детска градина в Благоевград след като се оказа, че има коронавирус сред персонала. 

В коментар за разпространението на вируса в областта здравният министър обясни, че някои райони в Благоевградско имат "своята специфика" и това определя по-големият брой заболели. 

Според справка на здравното министерство в областта има 118 хоспитализации, което е най-големият дял легла спрямо максималния капацитет на областта - 280. Благоевград има наполовина по-малко пациенти от столицата, но едва 1/4 от нейните възможности да ги лекува. Според данните в интензивните отделения се лекуват 7 души, при 15 в София (към момента на подаване на справката).

В три лечебни заведения се настаняват пациенти с усложнения от коронавирус - държавната болница, бившият ТУБ диспансер и частната болница ПУЛС. Натискът върху здравната система е голям, призна кметът на Благоевград Румен Томов.

Ден по-рано той обяви, че подготвя заповед за затягане на мерките в нощните заведения и критикува параметрите, посочени в разпореждането на здравния министър.

Според него изискванията за отстояние в нощните клубове и дискотеки, упоменати в министерската заповед, са неефективни и на местно ниво мерките ще бъдат по-строги: „Ще бъде подготвена заповед за нощни барове, ресторанти и т.н. – по-строги мерки за тези обекти, въпреки че в министерската заповед са по-хлабави, ние ще ги засилим“, обеща той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

06.08 2020 в 11:19

...неразбираемо е новия тъпанар в МЗ какво чака та не затваря тия селища....специфика-к'ви са тия глупости...затваряш,ако трябва с полиция,жандармерия и военни,няма заради няколко кретена да страда целия народ,там е пълно с хора които си мият ръцете един-два пъти годишно,за къпане,миене на зъби,подмиване-да не говорим....