Стволови клетки възстановиха зрението на мъж след 25 години слепота

OFFNews 09 септември 2019 в 16:00 11993 0

Жертва на атака със сярна киселина получи възможност отново да вижда, след уникална терапия със стволови клетки, съобщава Daily Mail.

44-годишният англичанин Джеймс О'Брайън възстановил зрението си след като преди 25 години ослепял при атака със сярна киселина. По това време е бил на 18 години и е пострадал случайно, тъй като не той е бил обектът на нападението.

Днес, вече на 44 години, той е първият пациент в историята на британската медицина, който е преминал процедура с присаждане на стволови клетки взети от здравото му ляво око.

Според медиците тази операция открива възможност хиляди други хора, жертви на подобни атаки, да възстановят зрението си. Лекарите от Лондонската болница са разработвали технологията 20 години и планират да правят по една такава операция месечно.

До провеждането на процедурата, Джеймс не е бил в състояние да види дори офталмологичната таблица, камо ли по-големите букви в нея. Сега вижда добре до третата линия и зрението му постепенно се подобрява.

През първия етап от манипулацията хирурзите извлекли стволови клетки от лявото око на пациента, след това ги изпратили в лаборатория в Италия, където са били „отглеждани“ в продължение на 6 месеца. На следващия етап от пострадалото око била извлечена наранената тъкан, която заменили с получените обратно стволови клетки.

След година медиците имплантирали в окото ретина от трупен донор. Новите стволови клетки възстановили функционално ретината и възродили зрението на мъжа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови