Свежа и гладка кожа през зимата? Яжте слънчогледови семки!

OFFNews 28 декември 2019 в 16:19 2270 0

Снимка Архив

Типичните дерматологични проблеми в зимните месеци са сухота, сърбеж и раздразнение на кожата. Това е следствие от недостатъчното й овлажняване. Зимният въздух е по-сух, а в помещенията активно работи отопление. Освен това през този сезон се снижава потреблението на вода. В резултат роговият слой, който задържа влагата, започва да съхне и кожата се "бунтува". За да я предпазим от неприятните ефекти на зимата, трябва да консумираме повече продукти богати на Витамин Е. Те помагат да съхраним кожата гладка и свежа, пише MedikForum.

Как можем да я защитим?

Американският дерматолог Дейвид Лефелд от Йейлското училище по медицина препоръчва да се консумират продукти на Витамин Е.

"Витамин Е е отлично средство за поддържане еластичността на кожата, използва се за лечение на кожни заболявания като псориазис, атопичен дерматит и акне. Той има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, ефективно защитава кожата от въздействието на слънчевите лъчи и фотостареенето", твърди специалистът.

Кои продукти, богати на този витамин, могат да възстановят кожата и да съхранят нейната свежест и младост?

Масло от пшеничен зародиш

Това масло е отличник по съдържание на Витамин Е - в една супена лъжица се съдържат около 20 мг от витамина.

Бадеми

В 95 г бадеми се съдържат 24,9 мг Витамин Е. Това са 125% от дневната норма. Освен това бадемите съдържат фибри, които подпомагат храносмилането.

Кедрови ядки

В 100 г от тези ядки се съдържат 9,3 мг Витамин Е. Бонус към положителните ефекти от консумацията на кедровите ядки е фактът, че подпомагат укрепването на сърдечносъдовата система.

Фъстъци

100 г фъстъци съдържат 8,3 г Витамин Е. Те осигуряват на организма и фибри, които подобряват състоянието на чревната флора. Консумацията на фъстъци е един от най-добрите начини да съхраним когнитивното си здраве до дълбока старост, твърди ученият.

Слънчогледови семки

100 г слънчогледови семки са повече от 36 г Витамин Е. Те съдържат и антиоксиданти, които предотвратяват развитието на рак и болести на сърцето.

Киви

Три-четири плода дават на организма 3 мг Витамин Е. Кивито е с високо съдържание и на Витамин С, което го прави великолепен продукт за повишаване на имунитета в зимните месеци.

Сладък червен пипер

100 г червен пипер съдържат 1,6 мг Витамин Е. Той е добро средство за укрепване на съдовете и срещу атеросклероза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!