Тайни клиенти проверяват дали джипита издават проформа медицински за шофьорска книжка

OFFNews 30 юли 2019 в 13:34 9125 3

Снимка Pixabay

Тайни клиенти проверяват личните лекари за издаване на фалшиви медицински за шофьорски книжки. Районните здравни инспекции в страната предупреждават джипитата да спазват стриктно Наредба 3, според която годността на шофьорите и кандидатите за книжка се проверява с медицински преглед и заключение.

РЗИ е издало препоръки въз основа на писмо от здравното министерство, което ги е информирало за нарушения с издаването на медицински свидетелства за кандидат-шофьорите и за подновяване на книжките.

Затова от инспекцията предупреждават личните лекари да спазват стриктно изискванията на наредбата.

Причината за тези спешни мерки е писмо от вицепремиера Томислав Дончев до здравното министерство, в което се цитира случай на издаване на медицинско свидетелство от медицинска сестра в отсъствието на лекаря, без да са извършени необходимите медицински прегледи. За услугата е била заплатена такса от 30 лв. срещу издаване на касов бон, съобщава специализираният здравен сайт "Клиника.бг".

В писмото си до министерството вицепремиерът настоява да се осигури стриктно спазване на процедурата.

От РЗИ-Варна напомнят, че нарушенията се наказват с глоба от 100 до 600 лв., а при повторно нарушение санкцията е от 500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице, глобата е от 500 до 2000 лв, а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв. Напомня се, че съставянето на официален документ, без извършване на медицински преглед, е наказуемо съгласно НК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

30.07 2019 в 17:57

Да.
Не помня кога първият милион километра ми мина под гъзъ, а за пръв път щяха да ми вземат книжката в поликлиниката. Те я и взеха де, практически. Дадоха ми всичко обратно, след очната клиника.
Да са живи и здрави и тия, и ония!

4000

2

Ivo Ivanov23

30.07 2019 в 17:25

То всичко в тая държава е проформа, естествено, че и медицинските са.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

30.07 2019 в 17:16

Че кое медицинско не е формално? Единствено ОЧНИЯ преглед е с някакъв по-дълъг срок на заключенията в тези медицински..
Останалите прегледи са констатация на МОМЕНТНО СЪСТОЯНИЕ.. Здрав към момента на прегледа..
Не гарантират, че с медицинското в ръка няма да те тресне инфаркт или инсулт още излизайки, на стълбите на поликлиниката..