Цените на лекарствата от паралелен внос да са еднакви с тези у нас, настояват от МЗ

OFFNews
17 октомври 2019 в 12:25 | 619 |0

Максималната цена на лекарствата от паралелен внос не може да бъде по-висока от тази, на която се регистрира и продава медикаментът у нас, това гласят промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Текстовете са публикувани на страницата на МЗ за обществено обсъждане.

Досега съществуващата практика е отменена с решение на Върховния административен съд от 18 юни 2019 г. От ВАС смятат, че в доклада на здравното министерство, което е вносител, липсват мотиви за приемането на разпоредбите.

Според здравното ведомство отмяната на тези правила създава празнота в нормативната уредба. Не са ясни необходимите документи и реда за провеждане на процедури за образуване на пределна цена на лекарствата, получили разрешение за паралелен внос.

Експертите считат, че отпадането на това ограничение може да доведе до регистриране на различни цени за един и същ продукт.

„С предложената промяна ще се въведе отново действащото и до момента изрично правило пределната/максималната цена на лекарствения продукт от паралелен внос да не бъде по-висока от утвърдената от Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти по чл. 214 от ЗЛПХМ", заявяват от министерството.

Срокът за обсъждане на промените е 14 дни. Решението за определяне на по-кратък период е продиктувано от необходимостта да се запълнят празнотите в законодателството, обясняват от МЗ.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !