Текст, видео и локализиране на обаждането на тел. 112 предвижда проект за спешните повиквания

OFFNews 17 декември 2019 в 13:30 2782 0

Снимка Архив

Текстови съобщения, видео връзка и локализиране на мястото на обаждане предвижда концепцията за развитие на Национална служба 112. Документът цели изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания и управление на ресурсите към службите за спешно реагиране, базирана на единна платформа за подобряване на услугата Единен европейски номер 112. 

Кои са нововъведенията?

Многоканален достъп на гражданите до службите за спешна помощ

Отварянето на възможностите за визуално ориентирани канали, включително текст и видео в реално време, позволява много по-добра комуникация и по-бърз достъп до службите за спешно реагиране. В този вид услугата може да бъда използвана от хората със слухови и/или говорни увреждания, както и от хора със специфични нужди. Включването на видео комуникацията, която може да бъде установена между екипите в линейките и медицинските експерти в болниците ще подпомогне с консултиране при възникване на трудни ситуации. Целта е да се повиши ефективността на обслужването на повикванията и да се повиши удовлетвореността от услугата.

Точна информация за местоположението на повикващия и инцидента

Въвеждането на услуги, подобни на услугата за разширено мобилно местоположение AML (функция, налична на мобилни телефони с операционни системи Android и iOS, приета като стандарт, публикуван от ETSI) ще осигури възможността за най-точно определяне на местоположението. Възможен вариант за внедряване на AML с минимални разходи за гражданите е чрез използване на data sms, чрез който да се предават координатите на местоположението към НС 112. Промяната се аргументира с факта, че около 70% от всички спешни повиквания днес идват от мобилни телефони.

Междуведомствено и трансгранично реагиране

Целта е да се осигури качествена европейска услуга ЕЕНСП112 за оказване съдействие на гражданите при необходимост от помощ. Предвижда се надграждане на съществуващите системи с нови услуги с възможности за бърз и структуриран обмен на контекстови и ситуационни данни, предавани в реално време чрез всички възможни канали – глас, видео и текст. Т

Проектът е публикуван за обществено обсъждане до 15 януари 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови