Тест за риска от рак на яйчниците въвеждат в столична болница

OFFNews 05 ноември 2019 в 15:12 1762 0

Снимка Pixabay

Тест за оценка на риска от злокачествени образувания в областта на яйчниците и маточните тръби въвеждат в Централната клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

ROMA (risk of ovarian malignancy algorithm) индексът включва едновременно изследване на два туморни маркера. Резултатите от този комбиниран тест показват риска от онкологично заболяване в проценти и се тълкуват заедно с тези от останалите методи за изследване: клиничен преглед, ехографски, образни изследвания. Чувствителността на комбинацията от тестове е 76%, а специфичността е 95%.

Важно е да се знае, че референтните стойности при млади жени и при жени в менопауза са различни. При първите стойности под 11,4% показват нисък риск от туморно заболяване, докато при вторите граничната стойност е 29,9%. Това се дължи на физиологичните промени, които настъпват в организма на жените след менопауза.

Онкологичните заболявания заемат второ място след сърдечносъдовите, като причина за смъртност. При жените най-честите локализации са млечна жлеза, колон, ректум и анус, тяло на матка, маточна шийка, яйчник, твърдят специалистите.

Ракът на яйчника е на четвърто място като причина за смъртност от злокачествени тумори при жените от цял свят. За Европа честотата на смъртност от рак на яйчника е 3,6 – 9,3 на 100 000 жени. Важно за лечението му е да започне в ранен стадий. Комбинацията на клинично изследване на пациентката, тестване туморни маркери и образно изследване показват най-висока степен на предвидимост за злокачественост.

Освен като прогностичен метод ROMA индексът може да служи и за мониторинг при вече диагностицирано онкологично заболяване. Изследването не се заплаща от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови