Тестването на жителите в Паничерево продължава

OFFNews 25 април 2020 в 09:45 1655 0

Тестването на жителите на село Паничерево за COVID-19 продължава, увери пред БТА д-р Станимир Станков, директор на РЗИ-Стара Загора. Опровержението е по повод на информация, че спират изследванията в селото. Паничерево, със заповед на здравния министър, е под карантина 11-ти ден. По думите на д-р Станков карантината е успяла да спре разпространението на заразата.

Досега са изследвани с PSR тестове 230 жители на селото. Има нова програма и организация от 27 до 30 април, която е съгласувана с кмета Атанас Граматиков. 

В селото има организация за снабдяване с храна и лекарства. "Нямаме банкомат и аптека, носим рецептите до контролно-пропускателния пункт и ги предаваме на служител на община Гурково, и после обратно", обясни кметът Граматиков.

Решен е проблемът и с хроничноболните, нуждаещи се от хемодиализа. Всеки вторник, четвъртък и събота те се транспортират със специализирана линейка до Стара Загора, каза той.

От очакваните да се завърнат няколко десетки селскостопански работници от Англия, в селото са влезли двама-трима, допълни кметът. Общо 1000 теста бяха осигурени за жителите на селото от частен дарител.

Още двама души са заразени с коронавирус в Силистра и са приети за лечение, съобщиха от местната болница. Това са родителите на заразилата се в София силистренска лекарка. Другите контактни с нея не са дали положителни проби.

С новите заразени болните вече са петима. По данни от Областния кризисен щаб, до снощи под карантина са били 1640 души в областта.

Трима са новите пациенти с COVID-19 в Старозагорска област. Семейство от Казанлък е прието за лечение в Университетската болница в Стара Загора. Това потвърди за БТА проф. Йовчо Йовчев, директор на болницата. Третият заразен е в добро общо състояние и е оставен под домашна карантина.

В Клиниката по инфекциозни болести в момента се лекуват 14 болни, единият от пациентите е в тежко състояние и е преместен в Клиниката по анестезия и реанимация.

От началото на пандемията, в Университетската болница в Стара Загора са приети 20 заразени с новия коронавирус от общо 34 установени. Петима от тях вече са излекувани. Вчера е бил изписан и първият пациент, заболял от COVID-19, от село Паничерево. 58-годишният мъж вече е в дома си, но остава под домашна карантина, обясни д-р Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови