Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Тестват ибупрофен за лечение на COVID-19

OFFNews 03 юни 2020 в 13:57 7354 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Учени са започнали проучване за употребата на ибупрофен при лечение на хоспитализирани пациенти с COVID-19, съобщава Би Би Си.

Екип от две лондонски болници ("Гай" и "Сейнт Томас") и от Кралския колеж допускат, че лекарството, което и сега широко се използва като температуропонижаващо, противовъзпалително и болкоуспокояващо средство, може да облекчи тежките дихателни състояния на пациенти с коронавирус.

Надеждите са, че употребата на нискоструващия медикамент може да помогне на тези пациенти да не стигат до обдишване с апарат, допълва Би Би Си.

В клиничното проучване под наименованието Liberate ("Либърейт") половината пациенти ще приемат ибупрофен в допълнение към другите медицински грижи.

Ще бъде използвана специална формула на ибупрофен вместо често употребяваните таблетки, налични в аптеките. Този вид ибупрофен под формата на липидни капсули и сега се употребява например от пациенти с артрит.

Проучвания върху животни сочат, че медикаментът може да лекува Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) - едно от възможните усложнения при COVID-19.

В ранната фаза на пандемията се появи информация, че ибупрофенът може да е опасен при пациенти с коронавирус, затова съветите бяха вместо него да се взема парацетамол. Тогава френският здравен министър Оливер Веран заяви, че приемът на нестероидни и противовъзпалителни лекарства като ибупрофен може да влоши инфекцията и посъветва пациентите вместо това да пият парацетамол.

Би Би Си припомня, че Комисията по лекарствата във Великобритания бързо е излязла със заключение, че подобно на парацетамола ибупрофенът е безопасен за прием при симптоми на COVID-19. И двата медикамента могат да свалят висока температура и да облекчат грипоподобните симптоми.

За леки симптоми на коронавируса британската здравна служба NHS съветва пациентите първо да пробват с парацетамол, тъй като той има по-малко странични ефекти и е по-безопасен за по-голяма група хора. Ако например имате стомашна язва, не бива да приемате ибупрофен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews