Това ли е диетата, която ще спаси живота ни, планетата и ще осигури храна за всички?

OFFNews 17 януари 2019 в 12:45 4065 1

Снимка pixabay.com

Диета, която обещава да спаси живота ни, да нахрани 10 милиарда души и всичко това - без да причини катастрофално разрушение на планетата, представя днес Би Би Си, като се позовава на резултатите от двугодишния труд на комисия от специалисти, публикувани в престижното сп. Lancet.

От години учени се опитват да създадат хранителен режим, който може да изхрани милиарди хора през идващите десетилетия. Техният вариант - "планетарна здравословна диета" - не забранява напълно консумацията на месо и млечни продукти. Но изисква огромна промяна в това, с което отрупваме чиниите си - на практика предлага да се насочим към това, което почти не консумираме.

Какви промени трябва да направим?

Ако се храните с месо всеки ден, това ще е първата чувствителна разлика. Що се отнася до червеното месо, един бургер седмично или една голяма пържола на месец ще е достатъчно.

Все още може да хапвате няколко порции риба или пиле седмично, но остатъкът от необходимите протеини ще трябва да набавите от другаде. Изследователите препоръчват вместо на месо всекидневна консумация на ядки и бобови растения - боб, нахут, леща.

Диетата предвижда още голямо увеличение на плодовете и зеленчуците - те трябва да съставляват половината от съдържанието в чинията ни. Все пак тук има известно ограничение по отношение на съдържащите скорбяла зеленчуци, като картофи и маниока, които са много популярни в Африка.

Диетата в детайли

Ето едно примерно дневно меню:

Ядки - 50 гр.

Боб, нахут, леща и други бобови растения - 75 гр.

Риба - 28 гр.

Яйца - 13 гр. (т.е. едно и малко на седмица)

Месо - 14 гр- на ден червено месо и 29 гр. на ден пилешко

Въглехидрати - пълнозърнести (хляб, ориз) по 232 гр. на ден и 50 гр. зеленчуци, съдържащи скорбяла

Млечни продукти - 250 гр.

Зеленчуци (300 гр.) и плодове (200 гр.)

Диетата позволява 31 гр. захар и около 50 мл масла като зехтин.

Кой измисли това?

Група от 37 учени от целия свят са били събрани като част от комисия EAT-Lancet. Те са експерти в различни области, като земеделие, климатични промени, хранене. Работили две години и достигнали до описаните резултати, които бяха публикувани в авторитетното сп. Lancet.

Защо се нуждаем от диета за 10 милиарда души?

Световното население достигна 7 милиарда души през 2011 г., а сега е около 7.7 милиарда. Очаква се да достигне 10 милиарда около 2050 г. и след това да продължи да се увеличава.

Може ли диетата да спаси живота?

Изследователите казват, че диетата може да спаси 11 милиона души, които умират всяка година заради заболявания, свързани с нездравословно хранене, включително инфаркт, инсулт и някои видове рак.

Може ли да спаси планетата?

Изследователите посочват, че целта им е била да открият начин за изхранването на повече хора, като същевременно: намалят емисиите на парникови газове; спрат изчезването на видове; не се разширява площта на земеделските земи и съхранят водата.

В допълнение е необходимо да се намали наполовина количеството на изхвърляната храна и да се увеличи производството на съществуващите ферми.

Какво следва?

Комисията EAT-Lancet ще изпрати резултатите си до правителствата по света и до организации като СЗО, за да се види дали препоръките ѝ ще бъдат възприети положително и приложени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови