Тръмп убеден, че ваксина срещу СПИН съществува и е дело на американски учени

Президентът на САЩ изрази увереност, че щатските медици ще успеят да измислят и ваксина срещу COVID-19

OFFNews 17 юни 2020 в 11:57 4554 1

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се позова на несъществуваща ваксина срещу СПИН като доказателство, че американските учени ще успеят да разработят и ваксина срещу новия коронавирус, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Това са хората - най-добрите, най-умните, най-блестящите в целия свят - и те измислиха ваксината срещу СПИН. Те измислиха много нещо", заяви в Белия дом Тръмп, визирайки американските учени.

Никой не е успял да измисли ваксина срещу СПИН или лекарство за тази болест, отбелязва Асошиейтед прес. През 2018 г. с ХИВ са се заразили близо 38 хиляди души в Съединените щати и общо около 1,7 милиона по света.

Успешните методи на лечение превръщат ХИВ в поносимо хронично състояние за голям брой пациенти. Взимането на определени медикаменти срещу ХИВ всеки ден може да изиграе ролята на превенция на заразяване с вируса, който се предава при полов контакт и при инжектиране на наркотични вещества със спринцовка. Въпреки това ваксина срещу ХИВ не съществува. Няма и лекарство, което да излекува заразените с вируса, отбелязва АП.

Що се отнася до евентуална ваксина срещу новия коронавирус, Тръмп изрази увереност, че такава ще има до края на годината, въпреки че американските здравни власти предупреждават, че няма гаранция, че разработваните в момента ваксини ще се окажат успешни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови