Треперенето на ръцете - опасен или безобиден симптом?

OFFNews 05 септември 2019 в 12:35 14162 0

Снимка Pixabay

Треперенето на ръцете (треморът) може да бъде напълно нормално явление, но и симптом за развитие на опасно заболяване, твърдят специалисти, цитирани от Medik Forum.

Физиологичен тремор

Това е вариант, при който треперенето на ръцете е норма. При някои хора физиологичният тремор е силно изразен, но не е опасен. Най-често се повява, когато ръцете са в една поза продължително време. Други причина могат да бъдат вълнението, умората или преохлаждането.

Тревожно разстройство

Когато причината е психична, треперенето може да се появи както в състояние на покой, така и при извършването на някакво действие. С този вид тремор можете да се справите с подходяща психотерапия или с медикаменти, назначени от специалист.

Проблеми с щитовидната жлеза

При нарушени функции на щитовидната жлеза, свързани с дисбаланс на тиреотропния хормон (ТТХ) симптомите са не само треперена на ръцете. Наблюдава се слабост, тревожност, сърцебиене, задух, нарушения на съня.

Есенциален тремор

В този случай треперенето възниква, когато ръцете са в определена позиция или при извършване на някакви движения. Често има наследствен характер.

Болест на Паркинсон

Характерното при болните от Паркинсон е, че треморът на ръцете се засилва в състояние на покой.

Промяна в нивата на глюкозата и инсулина

Треморът се проявява при глад или след хранене.

Ето кои са едни от най-опасните причини за поява на тремор в ръцете според специалистите:

- алкохолна абстиненция;

- отравяне с тежки метали;

- мозъчно увреждане (напр. болестта на Уилсън-Коновалов).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови