Три пъти е нараснала смъртността от рак на маточната шийка у нас

От 20 до 26 януари отбелязваме Седмицата за предпазване от заболяването

OFFNews 22 януари 2020 в 16:53 4361 0

Смъртността от рак на маточната шийка в България е нараснала 3 пъти – от 1.8/100 000 през 1980 г. до 5.7/100 000 през 2015 г.

Въпреки това само 8% от подлежащите на имунизация момичета у нас са обхванати с ваксина срещу човешкия папилома вирус (ЧПВ), с което страната ни чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света.

Данните бяха представени при откриването на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка, която ще се проведе от 20 до 26 януари 2020 г. 

У нас заболяването е на четвърто място по процентно разпределение на най-честите злокачествени заболявания при жените със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г. Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г. с около 1300 случая годишно. 

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 98 държави в света (51% от всички страни), които имат национални програми за имунизация срещу рак на маточната шийка (РМШ), финансирани с публични средства.

Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу заболяването за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар или да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg.

В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Той е най-често срещаното заболяване, свързано с човешкия папиломен вирус (ЧПВ), като почти всички случаи на РМШ могат да се дължат на HPV инфекция.

През 2018 г. са регистрирани около 570 хил. заболели в света. Очакванията на Международната агенция за изследване на рака са до 2040 г. техният брой да достигне близо 777 хил. През 2018 г. в света от РМШ са починали приблизително 311 хил. жени, като се очаква до 20 години техният брой да достигне 460 хил. В Европа всяка година с РМШ се диагностицират около 61 хил. жени, а близо 26 хил. умират от заболяването.

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с тематични щандове, които ще бъдат разположени в сградата на Народното събрание от 22.01 до 24.01. На тях ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

„За съжаление в България първичната профилактика засега не дава своите резултати, но това не означава, че трябва да се откажем. Трябва да намерим нови начини да убедим родителите на момичета колко е важна профилактиката“, посочи председателят на УС на Българската асоциация по онкогинекология проф. д-р Галина Чакалова.

Тя добави, че през последните 20 години се установява тенденция за по-късна диагноза на заболяването и повече от 60% от болните са в трети и четвърти стадий. Така около 1200 жени се разболяват от този вид рак в България и 700 умират заради късната диагностика. 

Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомни, че ваксините срещу ЧПВ имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове ЧПВ (16 и 18).

По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета, и жени на възраст между 15 и 26 години. Същевременно при над 270 милиона разпространени дози ЧПВ ваксини,

Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита ЧПВ-ваксините за изключително безопасни от 2006 г. до момента. Д-р Цеков обясни, че има нови доказателства, че хората, ваксинирани преди повече от 10 години, продължават да имат пълна защита срещу ваксиналните щамове ЧПВ. По думите му инвестирането в масова ваксинация на момичетата на възраст между 9-14 (преди започване на полов живот) се счита от СЗО за икономически най-ефективно средство за предпазване от рак на маточната шийка. 

У нас Седмицата за предпазване от заболяването се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови