Трибют концерти на Крис Корнел в информационна кампания за депресията

Вероника Шербанова 05 октомври 2017 в 16:03 2762 0

Трибют концерти на Крис Корнел са включени в инфромационната кампания за депресията "Обещание за живот". 

Музикантите от Der Hunds ще изпълняват песни на Крис Корнел на концерти в София (12 октомври, Терминал 1), Пловдив (10 ноември, клуб Void), Бургас (11 ноември, Бар без име), Варна (1 декември, клуб Vintage 33) и Велико Търново (2 декември, бар Rocka Rolla). 

Името на кампанията идва от песента на Корнел "The Promise". 

Самият Крис Корнел - вокалист на групи като Soundgarden и Audioslave, се самоуби на 18 май тази година. Няколко месеца по-късно, на рождения ден на Корнел, се самоуби и близкият му приятел и колега Честър Бенингтън - вокалист на Linkin Park. 

Според статистиката от депресия в Европа страдат около 40 млн. души. Депресията е причина за самоубийството на 128 000 души годишно. На всеки 40 секунди човек извършва самоубийство. 

По данни на Центъра за обществено здраве и анализи всеки пети човек у нас е преживял епизод на депресия. Едва един на 20 от страдащите от депресия обаче получава психиатрична помощ. 

Депресията е напълно лечима, категорични са специалистите. 

Д-р Румяна Динолова от Националния център по обществено здраве и анализи обясни какви са симптомите, за чиято проява да следим - за себе си или свои близки - липса на преживяване на щастие, нарушения в съня - безсъние или много по-продължителен от обичайното сън, безчувственост, често съпътствана със силно чувство за вина. 

Хората често стават разсеяни, не могат да възприемат и запомнят нова информация, страдат от намалена работоспособност. Обикновено тези симптоми говорят за депресия, ако продължат повече от две седмици или идват и си отиват постоянно в рамките на няколко месеца. В тези случаи е добре да се потърси помощта на психиатър, който да посочи дали става дума за депресия, или не, посочи тя. 

Много често и лесно използваме думата "депресия", за да опишем чувство на тъга, но депресията не е това. Депресията оказва влияние върху всички сфери на живота, подчерта д-р Динолова. 

Определени групи се смятат за рискови за депресията. Сред тях са юношите и възрастните хора над 60-65 години.

Експертите са категорични, че промените в поведението на юношите не бива да се игнорират и да се отдават непременно на пубертета. Юношите изпитват много силни емоции, а възрастта им е достатъчна, за да са имали вече негативни преживявания, но и не е достатъчна, за да могат да се справят с тях. Добре е родителите да обръщат внимание на симптоми като прояви на агресия, затвореност и отказ от участие в семейния живот. 

По думите на доц. Михаил Околийски, експерт към Световната здравна организация, децата се самоубиват обикновено от любовна мъка.

"Българските деца не са научени как да говорят за чувствата си, как да изразяват емоциите си. Доказано е, че човек със суицидни мисли винаги намира начин да ги сподели – на шега или като сън. Това е знак към близките хора да помогнат и този знак трябва да се разпознае навреме", каза той. 

При възрастните над 60-65 години характерни симптоми са разсеяност, затвореност, загуба на интерес към неща, които преди това са ги вълнували. 

Често от депресия страдат мъжете. Традиционно, особено в България, те рядко споделят чувствата си, но симптоми, които може да говорят за депресия, са затваряне в себе си, намалено либидо, повишена употреба на алкохол. 

Стигмата над психичноболните в България е една от причините хората да не търсят професионална помощ или да я търсят не там, където трябва, обясни д-р Владимир Наков: "Хората не се притесняват да отидат при невролог с довода, че имат проблем с нервите, но не ходят на психиатър или психолог, защото трудно биха признали, дори пред близките си, че имат психично страдание".

Специалистите разбиват и някои от митовете, свързани с лечението на депресия. Те са категорични, че антидепресантите не предизвикват зависимост, каквото е опасението на много българи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews