Трима пациенти с COVID-19 се лекуват с кръвна плазма във ВМА

OFFNews 12 май 2020 в 09:18 2024 0

Методът на плазмафереза вече е приложен върху четирима пациенти от ВМА. При единият се е стигнало до летален край заради левкемията, с която е бил диагностициран.

Останалите пациенти се чувстат добре, включително интубираният, който вече е в съзнание и е разпознал съпругата си. Това съобщи по  БНТ проф. Камен Плочев – ръководител на Първа клиника по Инфекциозни болести, ВМА.

Той е оптимист, че най-сложното е минало.

" Вкарахме нещата в определен порядък, свикнахме и изградихме професионални навици. Очакваме, че може да имаме втора и трета вълна, не сме неподготвени", каза специалистът и допълни, че ситуацията във ВМА е под контрол и е сравнително добра. Няма хора, изискващи включването на най-тежката артилерия в медицината. 

Проф. Плочев коментира още, че се чувства умората при някои от медиците, тъй като в този режим се работи вече 67 дни.

"Тази умора е не толкова заради обема на работата, колкото заради социалната изолация, на която и ние сме подложени. Нашият живот включва леглото на болния, след това събличане на костюма, хранене, сън и отново леглото на болния", каза професорът.

По думите му, умората може да доведе до две грешки - първата е неправилни диагностични и терапевтични решения, за която са взети мерки да не се допуска.

Вторият фактор обаче е опасността от снемане на защитната бариера, което е рисково. Всеки пациент, независимо какъв е, е потенциално заразен и всеки сам пази себе си, категоричен е проф. Плочев.

"Това е война и според мен няма фронт и тил, всички сме под опасност", допълни проф. Плочев. Той обаче е убеден, че въпреки умората и натоварването, медиците ще издържат.

"Никой няма да дезертира от бойното поле - поне от колегите, с които аз работя. Имаме страшно много доброволци", обясни проф. Плочев.

Няма болест - има болен човек, при всеки се постъпва индивидуално, заяви специалистът относно методите на лечение.

Нещата вървят умерено към по-добра насока, уверен е професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови