Твърде много или твърде малко сън - вредата за белите дробове е еднаква

OFFNews 06 януари 2020 в 11:28 3228 0

Снимка Pixabay

Хората, които редовно спят по 11 и повече часа или по-малко от 4 часа в денонощие, са тройно по-застрашени от фиброза на белите дробове.

Биологичният часовник регулира почти всяка клетка в тялото ни, управлявайки циклите в много процеси, отчитайки съня, секрецията на хормоните и обмяната на веществата, съобщава изданието на Академията на науките на САЩ Proceedings of the National Academy of Sciences, цитирано от Medik Forum.

Фиброзата на белите дробове е заболяване, при което в тях се образува съединителна тъкан, която се разраства по такъв начин, че се нарушават основните им функции. Вследствие на тези промени намалява способността на белодробната тъкан да се разтяга, затруднява се преминаването на въглеродния диоксид и на кислорода през стените на алвеолите – специфични мехурчета, чрез които кислородът попада в кръвта. Състоянието е нелечимо.

Изследвания с гризачи са показали, че когато се променя часовият механизъм, може да се наруши фиброзният процес и да се повиши вероятността да развият белодробна фиброза.

Използвайки данните на британска биобанка, изследователите са доказали, че белодробната фиброза е свързана с недоспиването или с прекаления сън.

Хората, които спят не повече от 4 часа, удвояват риска от поява на споменатото белодробно заболяване. Три пъти по-застрашени са обаче тези, които обичат да поспиват – ако им се събират над 11 часа сън в денонощие. 

По-нисък риск се установява при хора, които си лягат вечер по-късно или работят на смени.

Учените обясняват този факт с експресията на „часовия ген“ REVERBα. Този ген произвежда протеин, който влияе върху синтеза на колаген от мезенхимни стволови клетки, като по този начин насърчава образуването на спомената съединителна тъкан.

"Белодробната фиброза е разрушително нелечимо състояние. Разбирането, че биологичният часовник влияе върху възникването й, открива нови възможности за лечение и профилактика на това състояние, казва водещият изследовател д-р Джон Блейкли.

Предишни проучвания потвърдиха връзката между нездравословния сън и развитието на диабет, рак, остеропороза, инсулт и инфекциозни болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови