УМБАЛ Бургас получи дарение за Отделението по реанимация, ВМА с линейки от Манджуков

OFFNews 04 май 2020 в 15:55 1818 0

Снимка УМБАЛ Бургас

28 инфузионни помпи, закупени със средства на дарители, вече са монтирани в залите на Отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас, съобщиха от лечебното заведение.

Инфузионните помпи, наричани също перфузори и инфузомати, служат за контролирано венозно вливане на медикаменти и разтвори. Това са апарати, снабдени с датчици, които за разлика от обикновените системи, могат сами да контролират както бързината на вливането, така и количеството на медикамента. Те имат светлинна и звукова индикация, което значително улеснява медицинския персонал при обслужването на болните. Инфузионните помпи са от висок клас и могат също да изчисляват нужното количество медикамент, съобразено с килограмите на пациента.

Инфузионните помпи се използват в непрекъснат режим в Отделението по реанимация, амортизират се бързо и затова имат нужда от редовна подмяна. Поръчани са общо 36, като доставката на останалите 8 се очаква в близките дни. Стойността на всички е около 43 000 лв. Средствата са от Община Бургас и от дарители, които са превели суми по сметката на Общината.

Шест линейки – дарение от Петър Манджуков ще получи Военномедицинска академия. Символичното предаване на ключовете на ръководството на болницата ще се състои утре (05.05) във ВМА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови