Убива ли топлото време коронавируса - учените продължават да гадаят

OFFNews 11 юни 2020 в 12:01 2623 0

С настъпването на лятото и по-топлото време в Северното полукълбо възникват въпроси дали това ще спре разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според учените обикновено по-топлото време слага край на годишния сезон на грипа, но това не означава, че единствено климатът ще е в състояние да спре пандемията от COVID-19. Фактите сочат, че броят на заразените в топлите и слънчеви страни Бразилия и Египет расте.

Въпреки това последните данни за това как слънчевата светлина, влажността и ветровете засягат вируса дава известни основания за оптимизъм, че лятото би могло да забави пандемията.

Коронавирусът върлува отскоро и е трудно да се каже дали заразата е сезонна. Инфекциите на дихателните пътища като настинката и грипът са сезонни. Природните условия като студено време, ниска влажност в помещенията и прекарването на повече време на открито обикновено способстват разпространението на епидемии.

Доказателствата за ефекта на времето върху новия коронавирус обаче са разнопосочни. Изследване в 221 населени места в Китай установи, че температурата, влажността и дневната светлина не влияят върху разпространението на новия коронавирус.

Две други проучвания обаче откриват зависимост - новите инфекции в 47 страни с по-високи температури се забавят, особено на места като Филипините, Австралия и Бразилия.

"Северното полукълбо може да отчете намаляване в броя на новите случаи на COVID-19 през лятото и ръст през зимата", заключават авторите на друго изследване, проведено в 117 страни. То установява, че при увеличаване с един градус на разстоянието от екватора се отчита средно увеличение с 2,6 на сто на случаите на COVID-19.

"По-студеното време се свързва с разпространението на кихане, кашлица и грип, защото студеният въздух дразни дихателните пътища и носа, а това прави организма по-податлив на вирусна инфекция", обяснява Саймън Кларк, специалист по клетъчна микробиология в британския университет в Рединг.

В лабораторни условия, при увеличаване на температурата и влажността, частиците на коронавируса върху повърхности бързо губят способността си да заразяват хора. Особено бързо те биват дезактивирани под въздействието на пряка слънчева светлина, установи проучване на правителството на САЩ.

Специалистите припомнят, че срещу разпространението на вируса най-добре е често да се мият ръцете, да се спазва дистанция и да се носят маски през лятото. Вирусните частици, изкашляни или издишани от заразен човек, се разпръскват по-лесно на открито, но изследване установи, че един лек бриз може да ги разнесе на разстояние до шест метра.

Учените изследват дали нивото на витамин Д в кръвта влияе върху уязвимостта на коронавируса и степента на развитие на COVID-19. Витаминът се натрупва в организма при излагане на слънце.

Полените също могат да повлияят на вируса. Изследване в Нидерландия на грипоподобните заболявания, включително и COVID-19, установи, че облаците от полени действат като въздушни филтри, като улавят вирусните частици, а в същото време полените активират имунния отговор дори и при хора без проявени алергии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови